Ullakarin Nyberg, psykiatriker och överläkare, säger att vi i dagens samhälle har orimliga krav på individen samtidigt som vi ställer höga krav på prestation. Foto: Stina Stjernkvist/TT, SVT

Psykiatrikern: ”Unga är mer sårbara för stressen än äldre”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har trenden varit tydlig: Aldrig förr har så många svenskar varit sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Den största anledningen till det är stress.

Bland kvinnor mellan 25 och 29 år har antalet sjukskrivna på grund av stressdiagnoser ökat med 370 procent sedan 2011. Det rapporter SVT:s Uppdrag granskning.

– Alla människor påverkas av det samhälle som man lever i. I vårt samhället har vi orimliga krav på individen samtidigt som vi ställer höga krav på prestation. Helst ska man lösa sina egna problem och samtidigt kan man jämföra sina prestationer på sociala medier, vilket gör att det är lätt att inte räcka till, säger Ullakarin Nyberg, psykiatriker och överläkare.

Hon menar att unga i dag ställer enormt höga krav på sig själva.

– När man går igenom en livsförändring, till exempel att man får barn, så fortsätter man ändå att kräva av sig själv att man ska prestera på samma nivå. Så det här är verkligen ett problem, säger Ullakarin Nyberg.

”Inte byggt upp sin självkänsla”

Hon säger att reaktionen på stress är lika oavsett ålder, men att den tar sig olika uttryck.

– Unga människor befinner sig i en uppbyggnadsfas och påverkas mer av det som kommer utifrån. Unga har inte byggt upp sin självkänsla, jämför sig mer med varandra och är mer sårbara än äldre. Äldre har kanske i sin tur har ett perspektiv på tillvaron och man vet att det kommer att ordna sig. Som ung tror att man kanske att man alltid kommer att må så dåligt som man gör just nu och att ens liv alltid kommer att se ut så – och då kan det bli riktigt farligt.

Ullakarin Nyberg menar dock att man ibland också är lite för snabb på att sjukdomsstämpla folk med stress.

– Det är oerhört viktigt är att man tidigt hittar de personer som riskerar att utveckla sjukdom, men att inte alltför tidigt tala om för en ung människa att ”nu är du sjuk och därför sjukskriver jag dig.” Man behöver hjälp att hitta sina verktyg och förstå sin egna reaktioner, säger hon.

Sjukskrivs för många?

– Man kanske behöver en kort sjukskrivning, men den bör kombineras med andra insatser. Jag tror att det är alltför vanligt att man blir sjukskriven och får läkemedel, men att man sedan inte får hjälp att förstå sig själv och se sina egna reaktioner som en tillgång som man kan lära av.

”Många unga är rädda”

Ullakarin Nyberg säger att många unga är rädda för sin psykiska reaktioner.

– De tänker att de måste söka professionell hjälp. Det är bra att söka hjälp, men de ska också hamnar rätt så att inte alla med stressbesvär hamnar inom psykiatrin. För det kommer aldrig gå att ta hand om alla där, säger Ullakarin Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.