Psykologen: Därför följer vi inte rekommendationerna

Uppdaterad
Publicerad

Beteendevetaren Niklas Laninge tycker inte att Folkhälsomyndighetens rekommendationer är tillräckliga för att få folk att ändra sina beteenden.

– Att ha varningsskyltar och förkryssade stolar på restauranger och barer är inte tillräckligt. Är det dessutom sent på kvällen kommer folk ändå att sätta sig där, för situationen har mer inverkan på beteendet än det där krysset, säger han.

Niklas Laninge menar att man måste göra radikala ingrepp i situationerna vi befinner oss i.

– Det kan vara kösystem utanför kaféer, nummerlappar eller taxibilar med skärmar. den typen av fysiska ingrepp som gör det svårt att bete sig fel.

Coronapandemin

Laninge tycker att butiker och restauranger bör få mer stöd och information om vilken typ av åtgärder som behövs.

– Var är riskzonerna, vad behövs för åtgärder i en taxibil, vad behövs på en studentpub? säger han i SVT:s Morgonstudion.

I klippet ovan kan du höra beteendevetaren Niklas Laninge förklara varför vi inte längre bryr oss lika mycket om coronarekommendationerna.

Hör hela intervjun i SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet