Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Bildbyrån

Råd om isolering till äldre kan lättas i veckan

Uppdaterad
Publicerad

I snart två månader har personer över 70 år rekommenderats att stanna hemma och begränsa sina sociala kontakter. Det är råd som nu kan komma att lättas, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Vi får se om vi kan rucka på den här 70-årsgränsen, säger han till Dagens Nyheter.

DN skriver att det handlar om en eventuell höjning av åldern som Folkhälsomyndighetens råd riktas till.

– Någon typ av förändring ser det ut att bli, säger Anders Tegnell till tidningen.

Han hoppas att en ny rekommendation kommer redan under veckan.

– Våra statistiker tittar nu på data från Sverige och om vi kan rucka lite på 70-årsgränsen. Vi tror att svenskar är friskare när de är 70 år än vad kineser och italienare är och då borde man kanske kunna flytta upp gränsen.

”Hur man mår av isolering är svårt att väga in”

Exakt hur de nya råden kan se ut är inte klart. Tegnell säger till DN att de ser över fall i Sverige och huruvida det till exempel är större risk för en 72-åring än en 65-åring att bli svårt sjuk. Något som inte spelar in särskilt tungt i bedömningen är huruvida äldre mår dåligt av att stanna hemma.

– I första hand vill vi lägga en så relevant gräns som möjligt, där risken börjar bli ordentligt stor för att man ska bli ordentligt sjuk. Hur man mår av isolering är svårt att väga in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet