Ola Mattsson,Sverigechef Rädda Barnen gästade Agenda Foto: SVT Agenda

Rädda barnen: Damberg har fel ur två perspektiv

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Rädda barnen kräver att svenska misstänkta IS-terrorister och deras barn ska hämtas hem från lägren i norra Syrien. Men regeringen har inga planer på det.
– Barnen är offer, säger Ola Mattson, vid Rädda barnen.

Ni kräver att Sverige åker och hämtar hem svenska misstänkta IS-terrorister och deras barn från lägren i norra Syrien. Varför?

– Barn har individuella rättigheter. De har inte gjort de val som deras föräldrar har gjort. Med utgångspunkt från det så menar vi att Sverige har en skyldighet från barnkonventionen att möjliggöra för de här barnen att komma hem på ett säkert rätt, säger Ola Mattsson, Sverigechef på Rädda barnen, till SVT:s Agenda.

Men det betyder att också föräldrarna ska hämtas hem?

– Det handlar om att möjliggöra för familjerna att komma hem på ett lagligt sätt, vilket kan innebära konsulärt stöd. Det måste inte betyda att man flyger in och hämtar dem. Barn har rätt till sina föräldrar, men det är samtidigt så att föräldrarna i det här fallet, om man har begått brott, ska ställas inför rätt och lagföras enligt folkrätten. Det betyder inte att barnen kommer att vara med sina föräldrar.

Facit säger dock att ytterst få av hemvändarna ställs inför rätta.

– En del av de här brotten tar lång tid att utreda. Det är oerhört viktigt att Sverige tar ansvar. Både för barnen, men också det juridiska systemet. Att man säkerhetställer att personer som har gått folkrättsbrott döms för det.

Hämtar inte hem

Men regeringen kommer inte att hjälpa svenska medborgare som anslutit sig till  terrorsekten IS att återvända hem. Den ansvarige ministern Mikael Damberg vill inte att Sverige hämtar hem de som fängslats eller deras barn.

– Jag menar att vi inte kan agera i en krigszon. Det jag kan konstatera är att Sverige inte har några planer på att hämta hem de här personerna som har deltagit i IS aktiviteter, säger Mikael Damberg.

Ola Mattsson, vad säger du om inrikesministerns svar?

– Han har fel ur två perspektiv. Det ena är barnets rättigheter, det är inte familjen som har rättigheter mot staten utan det är det enskilda barnet. Det andra som jag vill ifrågasätta är att det inte skulle gå att göra något från svensk sida, säger Ola Mattsson.

”Vi kan inte agera i en krigszon”, säger han.

– Det finns internationella organisationer på plats och en lokal myndighet som vädjar om stöd för att vi ska plocka hem de här barnen. Jag är övertygad om att andra kan bistå regeringen.

”Barnen offer”

Ola Mattsson menar att våldscykeln måste brytas.

– Det måste ske med barnen. Alla barn i krig är offer. Vi har ansvaret att hjälpa de här barnen, säger han.

Men samtidigt följer föräldrar med som har deltagit i en av världens mest fruktade terrororganisationer. Är det verkligen rimligt att Sverige ska hjälpa dem att komma hem?

– En organisation som också har utsatt vår organisation för våld. Där  vi har medarbetare som har dödats av IS. Vi menar att folkrätten gör att  de här personerna ska dömas, om de har begått brott,  i en domstol. Och de finns få länder som är lika bra som Sverige på att hantera  den här typen av mål.

Men innebär det inte en stor säkerhetsrisk  för Sverige att öppna dörrarna för hemvändarna?

– Om vi inte bryter våldscykeln med de här barnen så uppstår en fortsatt risk. Det är precis det kaos som terrororganisationerna vill uppnå, att vi ska bryta mot våra egna lagar och skapa kaos i världen. Om de här barnen inte integreras i samhället kommer de att utgöra en risk i framtiden.

Kan man inte nöja sig med att ta hem barnen?

– Varje fall måste bedömas individuellt.

”Går att rehabilitera”

Många av dom här barnen är inte födda i Sverige – har Sverige verkligen ett ansvar för dem då?

– Om de har svenska föräldrar så har Sverige en skyldighet, enligt barnkonventionen, att de får tillträde till sitt medborgarskap. Därför har Mikael Damberg fel när han säger att vi inte har ett ansvar för de här barnen. Vi har ett ansvar för dem.

Vad är det då för barn Sverige tar emot?

– Barn utnyttjas i krigszoner. De rekryteras till barnsoldater, men det går också att rehabilitera och återintegrera sådana barn, säger Ola Mattsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet