Rädda barnen har genom ett donerat arv fått aktier värda flera miljoner kronor i Lundin Petroleum. På bilden syns företrädare från Rädda barnen på Stockholms centralstation 2005. Foto: Bertil Ericson/TT

Rädda barnen blev miljoninvesterare i Lundin Petroleum

Uppdaterad
Publicerad

Ett ovanligt stort arv donerat till Rädda barnens riksförbund innebär att de för tillfället äger aktier värda 3,5 miljoner kronor i företaget Lundin Petroleum. Ett företag som står under utredning för brott mot folkrätten.

– Vi kommer att avyttra aktierna inom en till två veckor, säger Freddie Hellström, ekonomichef på Rädda barnen.

Aktieinvesteringen, som innefattar 11 700 aktier till ett värde av 3,5 miljoner kronor, registrerades den 31 december i fjol enligt DN.  Det utgör närmare två tredjedelar av riksförbundets totala aktieportfölj. Att organisationen får in donationer i form av aktier är inte ovanligt, menar Rädda barnens ekonomichef Freddie Hellström. Däremot var summan högre än vanligt.

– Vi har inte gjort ett aktivt ställningstagande, utan det handlar om ett ovanligt stort arv, säger Freddie Hellström till SVT Nyheter.

Avyttrar alla aktier

Organisationen avyttrar alla aktier som de får via testamenten inom tre månader. Aktierna i Lundin Petroleum är schemalagda att säljas inom två veckor.

– Vi omsätter dem och ser till att pengarna kommer verksamheten till nytta. Vår policy förbinder oss att inte vara en aktiv ägare i företag, säger Freddie Hellström.

Utreds för brott mot folkrätten

Lundin Petroleum har sedan 2010 varit under utredning för brott mot folkrätten. Anklagelserna gäller den verksamhet som företaget drev åren 1997-2003  i dåvarande södra Sudan, där ett inbördeskrig rasade. Bland annat hävdas det att regeringsstyrkor använde infrastruktur som företaget byggt för attacker som drabbade civilbefolkningen i stor skala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.