SVT:s meteorolog Pia Hultgren Foto: SVT

Räddningstjänsten bygger skyddsvallar – förbereder för klass 3-varning

Publicerad

Det råder klass 3-varning för extremt höga flöden och risk för gräsbränder i Jämtlands län. Hela norra Sverige har fortsatt höga vattennivåer och Torneälven väntas stiga till en klass 3-varning under onsdagen.

Vattennivåerna är fortsatt höga i norra Sverige, efter varmt väder och mycket regn. Flera vägar översvämmades under helgen. SMHI varnar nu för höga flöden på klass 3-nivå i Ammerån och Röströmsälven i Jämtland. Både klass 2- och klass 1-varningar är utfärdade för ett stort antal vattendrag i större delen av Norrland och även i norra Svealand. Och nu riktas ögonen mot Torneälven i Norrbotten som förväntas få en klass 3-varning under onsdagen.

– Enligt de senaste prognoserna jag har från SMHI tror de att de kommer att klassa upp Torneälven till klass 3 imorgon. Det är vad de tror idag, om de flödena som de räknat ut idag håller, säger Haparandas räddningsledare Fredrik Wuopio.

Förbereder för en klass 3-varning

I Haparanda har räddningstjänsten byggt upp skyddsbarriärer och är förberedda på att det kan bli översvämningar.

– Vi har börjat förbereda oss på att den går upp på en trea. I början av klass 3 kan vi få lite översvämningar och det är det vi har vallat in och förberett oss för idag. Så jag är inte så jätteorolig, fortsätter Wuopio.

Vädret kommer att vara fortsatt torrt, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren och det finns risk för ytterligare översvämningar.

– Det är mycket som är översvämmat, vägar, gång- och cykelbanor och även en hel del hus har källare som drabbats. Vi får se hur det kommer att spä på nu när även fjällfloden kommer att smälta, säger Pia Hultgren.

”Norrbottningarna är coola”

SVT:s reporter Erika Larsson på plats i Boden vittnar om att det är högt vatten på många platser men att ”norrbottningarna är coola” och tar det hela med ro. Hon berättar dock att länsstyrelsen gått ut och varnat för att man ska undvika att vara i översvämningarna eftersom vattnet kan vara förorenat och ge allergiska reaktioner.

– Man bör också tänka på att stänga av strömmen om vattnet är på väg och fotografera bostaden om man måste kontakta sitt försäkringsbolag efter översvämningarna, säger Erika Larsson.

Det råder även risk för skogsbränder i Norrland, Västerbotten har haft 13 gräsbränder den senaste veckan. I södra Sverige råder också risk för skogsbränder.

– Det är oroväckande, eftersom det inte väntas något regn. Man bör vara väldigt försiktig om man ska elda eller grilla, det kan bli problematiskt, säger Pia Hultgren. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer