KD:s partiledare Ebba Busch-Thor Foto: TT

Rak höger ett vågspel för KD

Publicerad

Med opinionssiffror som har parkerat under fyraprocentsspärren är läget allvarligt för Kristdemokraterna inför partiets riksting i nästa vecka. Den nya partiledaren Ebba Busch Thor tycks satsa på en mer markerad högerprofil. Men den strategin kritiseras på sina håll, och är ett vågspel. Om den inte lyckas riskerar partiet att försvinna ut ur riksdagen i nästa val.

– Jag känner en stor sorg. Den vision som Kristdemokraterna hade när jag gick med i partiet för snart tjugo år sedan finns inte längre.

Detta säger Peter Althin, som är en välkänd advokat och som under många år var Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson och riksdagsman för partiet. I våras lämnade han partiet i protest mot det han menar är en högervridning och populism. Det som har hänt, enligt honom, är att den värdekonservativa falangen har tagit över rodret från den socialkonservativa falangen inom partiet.

Tydlig falangstrid

När Peter Althin själv kom in i riksdagen 2002 blev han överraskad över hur tydlig falangstriden var, en strid han inte ens visste fanns. Men enligt Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universtitet, är just falangstriden Kristdemokraternas största problem.

– Läget är ganska allvarligt. Partiet har falangstrider sedan ganska många år tillbaka. Det är många partier som har falangstrider, men i Kristdemokraternas fall är de särskilt påtagliga, även om de inte syns så mycket utåt. Det finns nämligen en stor lojalitet mot partiledningen, säger Tommy Möller.

Att partiet med Ebba Busch Thor nu profilerar sig högerut är ganska tydligt, enligt Tommy Möller. Han menar ändå att det återstår att se hur långt och hur tydlig den här högersvängen kommer att bli. Enligt Peter Althin är högersvängen uppenbar och tydlig.

– Vi ser det i rättspolitiken, som har ändrats helt och hållet. Nu är det bara hårdare straff och hårdare tag som gäller. Vi ser det också i en flummighet när det gäller abortfrågan, och vi ser det också inom asylpolitiken, säger Peter Althin.

”Högerprofilen överlevnadsfråga”

En av dem som omfamnar högermarkeringen inom partiet är Sara Skyttedal, som är ordförande för KDU, partiets ungdomsförbund. För henne är det lika självklart att markera högerprofilen. Hon ser det till och med som en överlevnadsfråga.

– Kristdemokraterna befinner sig till höger. Detta har vår partiledare varit tydlig med. Och mer än någonsin behövs en rak höger inom svensk politik. När alla andra partier slåss om att vara liberaler och stå så mycket i mitten som möjligt, så behöver Sverige ett riktigt högeralternativ, säger Sara Skyttedal.

Ännu så länge verkar högerstrategin inte ha varit så framgångsrik. Nu, när Ebba Busch Thor har varit partiledare i fem månader, har partiet parkerat sig under fyraprocentsspärren till riksdagen. Kort sagt har ingenting hänt. Inget lyft. Snarare tvärtom. Ändå menar Tommy Möller att det är för tidigt att räkna ut den nya partiledaren. Och den nya strategin. Hon har varit mammaledig, och det kan dröja innan lyftet kommer. Om det kommer.

”Bra strategi”

Och frågan är naturligtvis om den där raka högern kommer att träffa rätt. Svårt eller omöjligt att säga i dag, enligt Tommy Möller. Men en tydlig profil är nog inte fel, i alla fall.

– Jag tror att det är en bra strategi att profilera sig på ett tydligare sätt. Ibland kan det betyda att man går åt höger. Och det är ingen tvekan om att det finns ett utrymme där inom borgerligheten i dag, säger Tommy Möller.

Att fylla ut utrymmet till höger har inte – historiskt sett – varit något som Kristdemokraterna har strävat efter. Snarast tvärtom. En gång i tiden hade dåvarande partiledaren Alf Svensson svårt att säga om KDS, som det då hette, var ett borgerligt parti. Och när Ebba Busch valdes till partiledare i våras sade Alf Svensson så här till SVT Nyheter:

– Vi får se nu vad hon ställer till med, men höger får det inte bli tal om! Det är kristdemokrati!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.