Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Räkfisket ska kontrolleras bättre

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska räkfiskarna kontrolleras mer noggrant för att stävja det olagliga fisket.

Regeringen skärpte på torsdagen kontrollen över räkfisket efter den senaste tidens infekterade debatt om räkfiskets framtid och räkbeståndens hållbarhet.

Det var Världsnaturfonden som satte facklan i brand när man satte sitt röda ljus på räkan, vilket innebär att vi ska låta bli att äta Västkusträkor.

”Vi kan inte ha en situation där någras olagliga agerande förstör för alla verksamma inom räkfisket”, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Kontrollstrategi tas fram

Han syftar på att småräkor som hamnar i näten kastas överbord igen eftersom de ger sämre ekonomiskt utfall. I dag råder förbud inom EU för utkast av räkor.

För att just förhindra detta ska en ”särskild kontrollstrategi för räkfisket” tas fram. Det blir Kustbevakningens och Hav- och vattenmyndighetens uppgift att ta fram metoder för att sköta övervakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer