Inne i tunneln, i den så kallade getingmidjan söder om Stockholm, som är sveriges mest trafikerade tågsträcka upptäcke banteknikerna att rälsen spruckit och helt gått av. Foto: TT / Privat

Rälsen sprack rakt av – på landets mest trafikerade sträcka

Uppdaterad
Publicerad

Här är bilden som visar i vilket katastrofalt skick delar av den svenska tågrälsen befinner sig i. Vid Sveriges mest trafikerade sträcka var rälsen helt av. – Tåget kunde ha kraschat in i tunnelväggen, säger banteknikern Dallas till SVT Nyheter.

Det kallas för getingmidjan. På bara några få spår ska en stor del av landets järnvägstrafik samsas när tågen närmar sig Centralstationen i Stockholm söderifrån.

I onsdags larmade Trafikverkets system om ett fel på rälsen mellan Södra Station och Centralbron i Stockholm. Bantekniker skickades ut, och flera av dem har berättat för SVT Nyheter att de först trodde att det var smuts på rälsen som skulle sopas bort.

– Vi började leta efter felet. Sen hörde vi hur det slog till utav bara helvete längre in i tunneln när tågen passerade, säger banteknikern Dallas till SVT Nyheter.

”Ringde och krävde trafikstopp”

Tågtrafiken var fortfarande igång, även på det spår som Trafikverket fått larm om att något var fel på, där gick tågen med lägre hastighet.

– När vi kom närmare såg vi hur rälsen var helt av, så vi ringde direkt och krävde att trafiken skulle stoppas, säger Dallas.

Vad tänkte du då?

– Jag blev förskräckt att det hade gått så långt att den var helt av, säger Dallas.

En film från tillfället visar hur rälsen spruckit hela vägen, rakt av från topp till botten.

– Hade tåget kommit i full fart hade det kunnat spåra ur totalt. Då hade ett helt tåg åkt in i tunnelväggen, säger Dallas.

Inte samma sätt som för tio år sedan

Från Trafikverkets sida säger man sig ha bra koll och att getingmidjan kontrolleras dagligen. Bantekniker som SVT Nyheter varit i kontakt med delar dock inte Trafikverkets bild av att läget är under kontroll.

– Skicket är rätt uselt, man åtgärdar inte på samma sätt som man gjorde för tio år sedan, säger Dallas.

Vad är din bild, varför går rälsen av så här?

– Det sker på grund av dåligt underhåll och eftersom ingen riktigt har koll på anläggningen, säger Dallas.

Dallas heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer