Ramberg får kritik för kungauttalande

Publicerad

Generalsekreteraren i Advokatsamfundet Anne Ramberg får nu kritik från andra advokater för det uttalande om medias bevakning av kungen som hon gjorde i onsdagens Aktuellt.

I sändningen debatterades speciellt rapporteringen kring de bilder på kungen i komprometterande situationer som den förre porrklubbsägaren Mille Markovic säger sig ha, men som ingen ännu har kunnat kontrollera äktheten på.

I sändningen säger Anne Ramberg följande:

”Jag tror inte att det finns anledning att lita på personer som är dömda för just utpressning och som tillhör Sveriges absolut främsta gangsters.”

Borgström upprörd
Uttalandet upprör brottmålsadvokaten Claes Borgström som, tillsammans med Leif Silbersky, är mycket kritisk till att Ramberg i denna fråga framträder som representant för advokatkåren.

– Det liknar ingenting som en advokat brukar säga. Trovärdig är han (Mille Markovic) väl kanske inte. Men uppgifterna kan vara korrekta även om dom lämnas av en icke-trovärdig person. Inte sällan är det tvärtom: en trovärdig människa lämnar uppgifter som man inte kan godta. Det är ju det som är kärnan i bevisvärdering, helt enkelt, säger Claes Borgström.

Anne Ramberg säger att en värdering av någons uppgifter alltid måste göras, och att hennes bedömning är att kungen är trovärdigare än Mille Markovic.
– Kungen är inte dömd för utpressning och till det kommer att han är vår statschef.

SVT: – Varför skulle inte Mille Markovic kunna tala sanning i just den här frågan?
– Varför han inte skulle...? Det vet jag inte, men min presumtion är att jag tror på kungen men inte på Mille Markovic. Och det vidhåller jag.

Anne Ramberg är personlig vän till kungafamiljen. Kritiken mot henne går också ut på att hon utnyttjat sin ställning i Advokatsamfundet för att försvara någon hon känner.
– För mig spelar det absolut inte in utan jag utgår från att det är de argument som man framför som ska bemötas och som ska ha validitet.

SVT: – Varför gick du ut som generalsekreterare för Advokatsamfundet och inte som kungens vän?
– Därför att detta har ett principiellt intresse. Advokatsamfundet är mycket engagerat i frågor som rör statsskicket, konstitutionella frågor och pressfrågor. Det är fullt naturligt att jag uttalar mig i dessa frågor i enlighet med det som samfundet tycker, trots att det gäller monarken. Man tar ställning när pressfriheten missbrukas. Det var därför också jag skrev det på min blogg i enlighet med så många andra ledare och bloggar som jag har skrivit.

Kicki Ahlm
kicki.ahlm@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer