Bild från ett bygge i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/TT

Arbetslösheten ökar bland byggarbetare

Publicerad

Det kommer att byggas över 20 000 färre bostäder nästa år jämfört med toppåret 2017. Det får också konsekvenser för jobben i byggbranschen där tusentals jobb kan försvinna.

De totala bygginvesteringarna minskar både för i år och nästa år. Senast det skedde, två år i följd, var i samband med finanskrisen, visar Sveriges Byggindustriers nya prognos.

-Det är ju ett stort problem att inte minst bostadsbyggandet minskar så kraftigt. Vi kan ju se att det beror på kreditrestriktioner (svårare att låna red anm) människor som behöver bostäder kan inte efterfråga bostäder, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier till SVT.

Bostadsbyggandet rasar och räcker inte till

Prognosen för byggande av bostäder för nästa år ligger på 41 000. Det är ett fall på 36 procent sedan toppåret 2017. Det är också klart under vad statliga Boverket menar är samhällets behov, som är 64 000 nya bostäder per år.

Catharina Elmsäter-Svärd anser att bolånetaket, alltså den del av bostadsköpet man inte får låna till, utgör ett stort hinder, främst för yngre bostadsköpare.

Jobben försvinner

Av den dystra prognosen följer att antalet sysselsatta i byggare blir 7 000 färre nästa år, även om anläggningsbyggandet bedöms gå fortsatt bra. Men att den delen av byggandet ska lösa arbetslöshetsfrågan är inte givet.

– Det är inte så lätt att matcha över till specialistyrken som exempelvis järnvägstekniker, säger till Catharina Elmsäter-Svärd på Sveriges Byggindustrier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer