Utsätts människor med annan hudfärg oftare för kontroll av svensk polis? Meningarna går isär, och i kväll – den 31 januari – diskuteras ämnet i SVT:s Opinion live. Foto: Thomas Winje Öijord/NTB/TT

Rasprofilering hos svensk polis – myt eller verklighet?

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals svenskar med utländskt ursprung vittnar i en rapport om att de blivit kontrollerade av polis utan anledning. Det rapporterade TV4:s program Kalla Fakta om i veckan. Men enligt polischefen Jale Poljarevius är rasprofilering en myt.

Inom polisen jobbar man efter skäl till misstanke, och de skälen är inte rastaflätor eller hudfärg, säger Poljarevius till SVT. 

I Storbritannien är rasprofilering av polisen ett erkänt problem som också statistikförs. TV4:s Kalla Fakta har granskat svensk polis. Men att rasprofilering skulle förekomma i Sverige dementeras av Jale Poljarevius, polischef i Uppsala.

– Det där är ju ständigt återkommande, det där med att man anklagar polisen för systematisk rasism, och att vi skulle plocka människor utifrån hudfärg och liknande, säger Poljarevius.

Hundratals drabbade

Hundratals svenskar av utländskt ursprung vittnar till Kalla Fakta om att de blivit stoppade och kontrollerade av polisen utan anledning. Vittnena upplever att de misstänkliggörs bara på grund av sitt utseende.

– Men när det gäller polisiära ingripanden så jobbar svensk polis efter skälig misstanke, det vill säga vi letar efter olika skäl och misstankar för att stoppa folk. Och de skälen är INTE rastaflätor eller hudfärg, säger Poljarevius och fortsätter:

– Visst ska vi lyssna på kritik. Men vi kommer inte att lägga ner vår verksamhet för att nån sensationshungrig reporter tror att han kammat hem en världsnyhet.

Ingen sensationsjournalistik

Men att det skulle handla om sensationsjournalistik förnekar Kalla Faktas reporter Hasse Johansson:

– Vi har talat med väldigt många som upplever att de blir kontrollerade på grund av utseende. Det handlar inte om sensationsjournalistik. Det handlar om att det finns folk som känner sig kränkta av det här.

– Problemet är att det inte förs någon dialog. Poliserna pratar inte om det. De måste ta det här på allvar. Man måste prata med forskare och de borde undersöka det här själva.

Om förhållandena inte förändras kan det få allvarliga konsekvenser, tror Hasse Johansson:

– Det innebär att en stor grupp personer får minskat förtroende för myndigheten, vilket inte alls är bra. De personer som känner sig utsatta upplever att de inte kan lita på myndigheten.

Debatt i Opinion live

Ämnet kommer att debatteras i Opinion live 31/1, 22:00 i SVT1. 

Debatterar gör bland andra Jale Poljarevius, polischef i Uppsala, Hasse Johansson, reporter på Kalla Fakta, Linda Snecker (V) och Arin Karapet (M). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.