Ulrika Borg, juridikexpert och advokat på KRIM advokater, har tittat närmare på åtalet mot Kulturprofilen. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Pressbild

Experten: ”Åklagaren kan få svårt att övertyga domstolen”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den så kallade Kulturprofilen har under onsdagsmorgonen precis inletts. Han åtalas för två våldtäkter och totalt sju personer väntas vittna mot honom – men juridikexperten Ulrika Borg konstaterar att det kan vara svårt för åklagaren att övertyga domstolen.

– Har det gått lång tid, som det har gjort i det här fallet, så är det alltid svårare för åklagaren, säger hon.

Anklagelserna mot mannen, som är gift med akademieledamoten Katarina Frostenson, tog sin början i november 2017. Då publicerade Dagens Nyheter en artikel där 18 kvinnor sade sig ha blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp av mannen.

Åtalas för två våldtäkter

En förundersökning om flera sexuella övergrepp inleddes efter anklagelserna. Delar av det lades ner redan under våren – men till sist åtalades mannen för två våldtäkter. Båda ska ha skett mot samma kvinna hösten 2011, enligt åtalet.

Kulturprofilen

Den första gången ska mannen med våld ha tvingat till sig oralsex och efter det haft samlag med kvinnan mot hennes vilja. Den andra våldtäkten ska ha skett två månader senare. Kvinnan ska då ha legat och sovit då Kulturprofilen genomförde ett samlag med henne, enligt åtalet.

Kulturprofilen nekar till alla anklagelser mot honom, genom sin advokat.

Saknas teknisk bevisning

SVT Nyheter gav Ulrika Borg, juridikexpert och advokat på KRIM advokater, i uppdrag att titta närmare på åtalet. Hon understryker att en åklagare aldrig låter ett fall gå till åtal om hon inte förväntar sig en fällande dom. Men då det har gått så lång tid sedan brottet ska ha begåtts så kan det ändå bli svårt att övertyga domstolen i det här fallet, konstaterar hon.

– Det saknas teknisk bevisning. Det finns en journalanteckning från 2011 som är åberopad för att bevisa att målsäganden har berättat om händelsen. Men det saknas rättsintyg eller journalhandlingar som visar på fysiska skador eller annat som kan ha uppkommit, säger hon.

Vittnen kan ha påverkat varandra

Som det oftast är när det gäller våldtäktsfall så finns det inga ögonvittnen. Vittnena ska i stället visa att målsägaren har pratat om händelsen med dem. Borg konstaterar att åklagaren nu får en svår uppgift att bevisa att vittnena är trovärdiga och inte kan ha påverkats av varandra – eller av annat som har skett genom åren.

– Om det är två personer som har pratat med varandra så skapar man gemensamma minnen. Det måste domen ta ställning till, säger Ulrika Borg.

Flera vittnar mot mannen

Det som talar för en eventuell fällande dom är, enligt Borg, att antalet vittnen ändå är relativt många. Sju olika personer väntas styrka hennes berättelse genom vittnesmål. De ska, enligt åtalet, vittna om kvinnans sinnesstämning under hösten 2011 och om hur hon diskuterat en möjlig polisanmälan redan 2013.

– Det är positivt för åklagaren. Det är ett ganska stort antal personer som kommer och berättar om att hennes sinnesstämning har varit sådan som tyder på ett övergrepp, säger Ulrika Borg.

Journalanteckning ger trovärdighet

Utöver vittnena finns journalanteckningen från hösten 2011. Den ska ha skrivits av kvinnans läkare efter att hon berättat om händelsen. Journalanteckningen kan ge mer trovärdighet åt vittnenas berättelse och vara en anledning till att åklagaren beslutat sig för att ta fallet till åtal, konstaterar Borg.

Rättegången börjar på onsdagen och kommer att pågå fram till och med måndagen den 24 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet