Foto: TT

Rättelse: Liberalerna dementerar uppgifter om internutredningar

Publicerad

De uppgifter som SVT Nyheter rapporterat om, att två personer utreds för sexuella trakasserier internt, stämmer inte. Partiet dementerar uppgifterna till SVT Nyheter.

Tidigare uppgifter om att Liberalerna skulle utreda två personer inom partiet för sexuella trakasserier stämmer inte. Uppgifterna om övergreppen kom i det upprop som kvinnor inom politiken publicerade under fredagen.

Det var under eftermiddagen på lördagen som SVT Nyheter rapporterade om internutredningarna. Strax efter publiceringen dementerade Liberalerna uppgifterna och SVT Nyheter gjorde då en rättelse.

Björklund: ”Har haft ett antal anmälningar genom åren”

I artikeln om internutredningarna inom Liberalerna, som SVT Nyheter valde att ta bort efter att Liberalerna dementerade uppgifterna, skrev SVT att sexuella kränkningar inom Liberalerna utreds av en etikkommitté inom partiet.

Partiledare Jan Björklund har gett ett generellt svar om hur han själv reagerar när han hör uppgifter om att sexuella övergrepp eller kränkningar sker i hans eget parti:

– Vi har haft ett antal anmälningar om den här typen av kränkningar genom åren, och vi har hanterat detta ganska skarpt i dessa situationer. Sedan så finns det säkert ett mörkertal som inte har kommit till vår kännedom, det tror jag finns överallt, även hos oss. Det tror jag ändå är den viktigaste effekten av hela den här diskussionen som metoo-rörelsen har givit upphov till, att i framtiden så kommer kvinnor att våga att berätta i högre utsträckning, och chefer och ledningar kommer inte att våga att mörka och ducka, säger Jan Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer