• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Visa alla (2)

Råttor ett växande problem – 97.000 saneringar bara i år

Problemen med råttor ökar och bekämpningsföretagen får allt mer att göra. I år beräknar de två största skadedjursföretagen utföra 100.000 råttsaneringar. En fördubbling på fem år.

I flera av landets städer har råttor blivit en vanlig syn och råttorna är ett växande problem som leder till ökade saneringskostnader för kommuner, företag och försäkringsbolag.

Fram till den sista juli utförde de två största bekämpningsföretagen Anticimex och Nomor 46.799 råttsaneringar. Sammantaget beräknar de två företagen i år göra 96 799 utryckningar i offentlig miljö, hos företag och privatpersoner.

LÄS MER: Råttor plågar villaägare i Luleå

Det innebär mer än en fördubbling sedan 2013. Bakom den dramatiska ökningen ligger olika faktorer.

– Det finns mycket mat för råttorna utomhus idag. Det krävs en förändring av hur man exempelvis hanterar sopor, där många sopstationer är felaktigt använda, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert Anticimex.

LÄS MER: Råttorna ökar i Skåne

Håkan Kjellberg tror att den långsiktiga uppåtgående trenden kommer att fortsätta öka.

– Vi blir fler och fler och det genererar fler råttmiljöer.

Ingen vet hur många

Det är idag ingen som vet exakt hur många råttor det finns. Antalet varierar mycket från år till år eftersom råttor förökar sig mycket snabbt. Vid optimala förhållanden kan, på ett år, ett enda råttpar ge upphov till flera hundra ungar.

– Det har absolut inte blivit färre, vi ser en viss ökning, säger Jacob Ranevall driftsansvarig skadedjurstekniker på Nomor.

LÄS MER: Nedskräpningen lockar råttor till Göteborg

– Under sommarmånaderna har råttorna större tillgång till föda vilket gör att  dom rör sig mer på offentliga platser och platser där människor rör sig vilket gör att vi iallafall uppfattar antalet som större.

LÄS MER: Saneringar av råttor ökar kraftigt i Norrbotten

Den dramatiska ökningen av saneringsinsattser beror delvis på ökad medvetenhet och att råttsanering ofta täcks av hemförsäkringen.

Råttinvasion på förskolor

I Malmö tvingades Hästhagens förskola stänga efter att råttor invaderat gården. Och tidigare i sommar tvingades Rosengårdens förskola i Jönköping göra en liknande sanering.

LÄS MER: Barn evakuerade från förskola efter råttinvasion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer