Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett brottsofferperspektiv måste anläggas”. Hör den föredetta överåklagaren i klippet. Foto: Henrik Montgomery/Drago Prvulovic/TT

Rättsexperten om efterlysta svenskar i Turkiet: Inte så enkelt som statsminister Ulf Kristersson (M) påstår

Uppdaterad
Publicerad

Efterlysta svenskar gömmer sig i Turkiet, visar SVT:s granskning. Ulf Kristersson (M) tror att mer samarbete mellan länderna kan göra att fler lagförs i Sverige. Rättsexperten Sven-Erik Alhem tror däremot att det blir svårt att få till en förändring: 

– Det är inte så enkelt, säger han. 

Avtalet med Turkiet gällande svenskt Natomedlemskap ska göra det enklare att komma åt kriminella som misstänks för brott i Sverige och gömmer sig i Turkiet. Det menar statsminister Ulf Kristersson (M). Men Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och förbundsordförande Brottsofferjouren Sverige, menar att det i praktiken kommer att bli svårt.

– Det är inte så enkelt som statsministern säger, säger han i Aktuellt.

– Både Sverige och Turkiet vägrar lämna ut sina egna medborgare. Varje land bestämmer självständigt när man blir medborgare i det landet, och vi kan inte komma med synpunkter på hur Turkiet ska förhålla sig till beslut om medborgarskap. Där finns ett dilemma, säger Sven Erik Alhem.

Alhem menar att det som framkommit i SVT:s granskning är mycket känsligt för Turkiet, och pekar bland annat på hur provocerad Recep Tayyip Erdogans talesperson Ibrahim Kalin blev av SVT:s frågor. 

– Det här är någonting som inte tål ljuset, man blir inte så arg om man företräder presidenten och får frågor som går att besvara på ett seriöst sätt, här var det väldigt påtagligt känslor som kom in i bilden.

Hör Sven-Erik Alhem i klippet ovan om varför det är svårt att komma åt efterlysta svenskar i Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.