Foto: TT

Rättsmedicinalverket ska bedöma flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger uppdraget att göra medicinska åldersbedömningar till Rättsmedicinalverket. Men något beslut om en pilotstudie, som Socialstyrelsen rekommenderade och barnläkarna krävde, har ännu inte fattats.

Det blir Rättsmedicinalverkets uppgift att se till att medicinska åldersbedömningar börjar användas så snart som möjligt.

– Det har redan gått alldeles för lång tid. Det är viktigt att få igång åldersbedömningarna både när det gäller asylprocessen men också när det gäller säkerheten för de barnen som bor på våra boenden, säger justitieminister Morgan Johansson till SR Ekot.

Redan i höst ska systemet vara på plats, enligt Johansson.

Beslut om pilotstudie dröjer

Däremot har regeringen ännu inte fattat beslut om den pilotstudie som Socialstyrelsen ansåg bör ligga till grund för medicinsk ålderbedömning av flyktingar.

– Frågan om en pilotstudie bereds fortfarande på regeringskansliet, säger Jonatan Holst, pressekreterare hos justitieministern, till TT.

Från start till mål för en pilotstudie tar det åtskilliga månader. Bara ett etikprövningstillstånd tar 2–3 månader. Samtidigt uppger Morgan Johansson att bedömningarna ska vara igång redan i november.

TT: Kan det bli så att man börjar med åldersbedömningar innan en pilotstudie är klar?

-Det får vi se. Det viktigaste just nu är att få ett system på plats för hur det ska gå till. Sedan får vi lösa diskussionen om en pilotstudie och – m de ska löpa parallellt eller hur det ska gå till, säger Jonatan Holst och påpekar att Rättsmedicinalverket i sitt uppdrag ska samråda med Socialstyrelsen.

Barnläkare säger nej

Barnläkarna har tidigare varit tydliga med att de inte tänker genomföra åldersbedömningar innan det finns en bevisat bra metod.

– Men nu har Rättsmedicinalverket fått i uppgift att ta fram ett system och en process för hur det här ska gå till och vi har fullt förtroende för att de kan göra det, säger Jonatan Holst.

Redan idag gör Rättsmedicinalverket medicinska åldersbedömningar när det gäller brottmål. För att även ha ansvaret för bedömningar av asylsökande måste kapaciteten ökas väsentligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer