Oskarshamn 1. Foto: TT

Reaktor 1 i Oskarshamn på väg att stängas för gott

Uppdaterad
Publicerad

Reaktor 1 vid Oskarshamnsverket förbereds för en permanent stängning inom en snar framtid. Det uppger Ny teknik på nätet.

När reaktorn ska stängas exakt är ännu oklart. Det beror enligt OKG:s vd Johan Svenningsson på vilka kommande krav som Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) ställer på 01:an framöver.

– Det handlar bland annat om krav på oberoende härdkylning och långtidsdrift från SSM som väntas komma inom ett till två år. Efter det kommer vi att ta beslut, säger Svenningsson till Ny teknik.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

OKG kommer under 2014 att ansöka hos Mark- och miljödomstolen i Växjö om att få ställa av reaktorn och driva den under sk avställnings- och servicedrift.

En av de sämsta reaktorerna i världen

Det innebär att reaktorn töms på kärnbränsle som därefter förvaras i bränslebassänger på anläggningen i omkring ett år innan det transporteras vidare till mellanlagret i Oskarshamn.  Därefter kan man börja planera för en rivning.

Oskarshamn 1 fasades in på kraftnätet 1971 och togs i drift 1972. I september 2013 utsågs 01:an till världens fjärde sämsta reaktor sett till produktion av el mellan åren 1972 och 2012.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet