Reaktor i Oskarshamn tvångsstoppas

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftverket i Oskarshamn tvingas stoppa en reaktor. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten lever verket inte upp till säkerhetskraven.

Strålsäkerhetsmyndigheten stoppar driften vid Oskarshamns andra kärnkraftsreaktorn (O2) ”utan dröjsmål”. Bolaget har inte visat ”att väsentliga säkerhetsfunktioner uppfyller myndighetens krav på driftklarhet och tillförlitlighet”.

– OKG har inte kunnat visa att delar av den utrustning som är väsentlig för att garantera en säker drift uppfyller myndighetens krav på driftklarhet och tillförlitlighet. Därför väljer vi att kräva att OKG utan dröjsmål stoppar driften av reaktorn, säger Leif Karlsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

De säkerhetsfunktioner där OKG inte har redovisat att man uppfyller myndighetens krav är dieselgeneratorerna och brytarna för dieselsäkrade skenor. I och med Strålsäkerhetsmyndighetens beslut, får OKG inte ta O2 i drift igen förrän följande åtgärder är genomförda och redovisade för myndigheten:

– Den ena dieselgeneratorn servades inte som planerat 2011, en service som nu måste genomföras; vid den andra dieselgeneratorn ska ett uthållighetsprov på minst 48 timmar genomföras.
– Förstärkt underhåll av brytarna på dieselförsäkrade skenor.

I samband med detta ska OKG också genomföra en extra översyn av gasturbinerna, särskilt vad gäller kontrollutrustning och transformatorer, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten på sin hemsida.

OKG uppger att man kommer att ta reaktor 2 ur drift redan under torsdagen.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet