SVT:s politiska kommentator Mats Knutson ser flera utmaningar för statsminister Stefan Löfven (S) framöver. Foto: Henrik Montgomery/TT, Jessica Gow/TT

ANALYS: Uppgörelsen är ett vågspel för Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Statsminister Stefan Löfven avfärdar Jonas Sjöstedts hot om en misstroendeförklaring och tror heller inte att LO söker sig till Vänsterpartiet på grund av det nya regeringssamarbetet. Ändå innebär uppgörelsen ett vågspel för Socialdemokraterna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Efter fyrpartiuppgörelsen om regeringsmakten befinner sig Sverige i ett nytt politiskt läge. Gamla löften har övergivitis, nya allianser har skapats och ett nytt politiskt landskap formas.

Inte minst Socialdemokraterna har kritiserats för att ha accepterat alltför mycket borgerlig politik i den uppgörelse som slutligen säkrade regeringsmakten för Stefan Löfven.

Statsministern anser dock inte att priset varit för högt, menar han i SVT:s intervju. Samtidigt framstår han som fast besluten att driva igenom 73-punktsprogrammet, trots protester både från Vänsterpartiet och delar av det egna partiet.

Rika blir vinnarna

Slopad värnskatt är kanske det som tydligast sticker ut, inte minst med tanke på att Socialdemokraterna under lång tid hävdat att sänkta skatter för dem som tjänar mest både är orättvist och skadar den gemensamma välfärden. När värnskatten nu tas bort är det just de som tjänar mest som är de stora vinnarna.

Men Stefan Löfven försöker värja sig mot denna beskrivning och säger att regeringen tänker återkomma med politiska förslag som ska minska de ekonomiska klyftorna i samhället.

Fast just nu finns inga sådana konkreta förslag och varken Centerpartiet eller Liberalerna lär vara intresserade av att släppa igenom en budget med stora skatte- eller bidragshöjningar.

Risk för väljarflykt

Samtidigt får Stefan Löfven svårt att möta sina väljare i nästa valrörelse om regeringen har fört en politik som uppfattats som alltför borgerlig.

Risken är uppenbar för väljarflykt till Vänsterpartiet som nu allt mer lanserar sig som det enda äkta partiet på vänsterkanten. Onekligen är uppgörelsen ett vågspel för Socialdemokraterna som parti. På andra sidan lurar Sverigedemokraterna som kritiserar både sänkta skatter och en alltför generös flyktingpolitik.

Stefan Löfven hoppas att han ändå ska kunna säkra väljarstödet för sitt parti genom att bedriva en politik som förbättrar människors vardag. Han talar om stora satsningar på polis, skola och sjukvård. Men det förutsätter förstås också påtagliga tecken på förbättringar, t ex kortare sjukvårdsköer och en tydlig nedgång i skjutningar.

Sjöstedt som LO:s röst?

Jonas Sjöstedt har vädrat morgonluft de senaste veckorna, inte minst sedan han bjöds in av LO:s ledning för att diskutera det politiska läget efter regeringsuppgörelsen. Sjöstedt hoppas bli LO:s röst i riksdagen och vill därmed legitimera sitt parti som ett trovärdigt alternativ till Socialdemokraterna. Det här skulle vara en mardröm för Stefan Löfven.

Samtidigt har han inget alternativ då en rödgrön regering av det slag som styrde landet under förra mandatperioden inte skulle ha en chans att bli utsedd med tanke på mandatfördelningen i riksdagen.

Löfven inte orolig

Det här vet också Jonas Sjöstedt, men har ingen tanke på att ge Löfven en enkel resa i riksdagen. Flera gånger sedan fyrpartiuppgörelsen blev klar har Vänsterpartiets ledare hotat gå samman med den övriga oppositionen och fälla Löfven som statsminister om hela 73-punktsprogrammet genomförs.

Statsministern tycks dock inte överdrivet orolig och avfärdar Sjöstedts hot. Det vore udda om Vänsterpartiet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna avsätter en socialdemokratiskt ledd med regering, menar Löfven.

En stenhård opposition

Och frågan är hur sannolikt det faktiskt är. För då skulle exakt samma sak kunna inträffa som Jonas Sjöstedt sade sig vilja förhindra genom att släppa fram Löfven, det vill säga att Sverige får en moderatledd regering.

Samtidigt har Vänsterpartiet inga som helst intressen av att göra livet enkelt för Stefan Löfven. Och tillsammans med M, KD och SD kan faktiskt Löfven avsättas. Stefan Löfven kan alltså räkna med en stenhård opposition, både från vänster och höger, under den här mandatperioden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.