Regering med svagt stöd hot mot tillväxten

Uppdaterad
Publicerad

Även om marknaden inte har reagerat negativt på den politiska krisen så kan det parlamentariska läget utgöra ett hot mot tillväxten i den svenska ekonomin. Det anser SEB:s seniorekonom.

– Jag möter i dag inga frågor från utländska investerare om man ska våga äga svenska statspapper, tillgångar eller den svenska kronan. Man tycker att det går ganska bra för Sverige, helt enkelt, säger Robert Bergqvist som är SEB:s seniorekonom.

Han sammanfattar den så kallade marknadens syn på Sverige i dag. Den politiska turbulensen har passerat med en gäspning. Annat var det förr när Sverige hade större bekymmer med budgetunderskott i statens budget och höga skulder. Då skulle en regeringskris säkert ha påverkat börsen, till exempel.

”Kommer få se mer kortsiktig politik”

Men bakom det stora lugnet på marknaden lurar en fara på lite längre sikt, enligt Robert Bergqvist.

– En svag inrikespolitisk situation i Sverige gör att vi kommer att få se en mer kortsiktig ekonomisk politik. Därmed blir det mindre av långsiktiga beslut, vilket gör det svårare för företag och privatpersoner att fatta långsiktiga beslut. Osäkerheten kostar. Även om vi inte behöver betala ett pris för den här inrikespolitiska osäkerheten på kort sikt så tror jag att det finns ett långsiktigt pris i form av lägre tillväxt, säger Robert Bergqvist.

En regering med svagt stöd i riksdagen tvingas i högre grad ägna kraft åt att lotsa igenom en budget i riksdagen och i lägre grad ägna sig åt breda långsiktiga överenskommelser. Det kan handla om att göra gröna investeringar, investeringar i utbildning, till exempel. Men det kan också handla om att bygga upp stabila spelregler som att exempelvis försöka baxa igenom en ny skattereform, resonerar han:

– Vi skulle behöva en sammantagen skattereform, men där bedömer jag att det blir svårare att få igenom en sådan med dagens osäkra politiska läge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.