• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Malmö, Skåne län. Ett misstänkt farligt föremål har påträffats vid en butik på Hyllie allé i Hyllievång i Malmö. Platsen är avspärrad och nationella bombskyddet på väg. Allmänheten uppmanas att hålla avstånd från platsen alternativt att hålla sig inomhus med fönster och dörrar stängda. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

250 miljoner kronor extra ska stärka upp polisens arbete, bland annat vid gränskontroller. Foto: TT

Regeringen: En halv miljard till Polisen och Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och Migrationsverket får mer pengar för att hantera gränskontroller, avvisningar och bråk på asylboenden. Regeringen satsar drygt 450 miljoner kronor extra på det i vårbudgeten som presenteras på onsdag. – I tider av gränskontroll och förhöjt terrorhot är det viktigt att vi skjuter till pengar till polisen så att människor kan känna sig trygga, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Polisen är under hård press till följd av flyktingströmmen till Sverige. De personalkrävande gränskontrollerna som tvingat poliser från hela landet ner till Skåne, har lett till mindre resurser för att utreda till exempel narkotikabrott och trafikbrott.

Därför skjuter regeringen nu till 250 miljoner extra till polisen i vårbudgeten.

Vårbudgeten 2016

– Vi tycker det är viktigt att polisen nu kan börja anställa så att man kan utföra både de utökade arbetsuppgifterna man har fått men också de ordinarie uppgifterna, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Polisen vill ha 3,9 miljarder

Rikspolischefen Dan Eliasson har redan gått ut och lovat att rekrytera 700 civilanställda, vilket kommer att kosta 175 miljoner i år eftersom man räknar med att anställa dem löpande från i sommar. På helåret kostar den förstärkningen 350 miljoner. Men på sikt har polisen flaggat för att man behöver anställa 3.300 personer, varav 2.000 poliser.

I sitt budgetunderlag till regeringen har man begärt 3,9 miljarder extra för detta fram till 2020.

– Vi ska naturligtvis återkomma i höstens budgetarbete för att göra en samlad bedömning vilka resurser polisen och också andra myndigheter behöver under de kommande åren, säger Magdalena Andersson.

Pengar till säkerhet på asylboenden

I vårbudgeten lägger regeringen också 150 miljoner på att öka säkerheten på asylboendena. Pengarna går till Migrationsverket, men tanken är att bättre säkerhet på asylboenden ska minska polisens arbetsbörda.

– Det kan ju också avlasta polisen för vi har sett en del problem på Migrationsverkets boenden, inte minst när man bor ganska trångt. Då vill vi kunna öka resurserna för att stärka säkerheten där, säger Magdalena Andersson till SVT Nyheter.

M: Räcker det?

Justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M) välkomnar regeringens satsning.

– Det här är nog helt nödvändigt sedan är frågan om det räcker. Det är det som man behöver ett ordentligt underlag för att kunna bedöma, säger hon.

Migrationsverket och Polisen för också 53 miljoner extra för att verkställa utvisningar av de som fått avslag på sin asylansökan och vill få fler av dem att lämna Sverige frivilligt. Inrikesminister Anders Ygeman har tidigare slagit fast att upp till 80.000 personer av de 160.000 som kom förra året kan komma att behöva avvisas från Sverige på några års sikt.

– Det här är en viktig del i regeringens arbete för att förbättra återvändandet. Men vi måste också göra andra saker. Vi ska samlokalisera polisen, Migrationsverket och Kriminalvården. Vi måste ha bättre regler på arbetsmarknaden för att slå mot de arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft, säger Anders Ygeman.

Fakta: Budgetsatsningen

  • Ökade resurser för gränskontroller och höjd säkerhet på asylboenden
  • Polisens ökade arbetsbelastning: 250 miljoner
  • Ökad trygghet på asylboenden: 150 miljoner
  • Förstärkt arbete mot terrorism, Säpo: 10 miljoner
  • Ökade resurser för avvisningar
  • Polismyndigheten: 33 miljoner
  • Migrationsverket: 20 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2016

Mer i ämnet