Bläddra för att läsa PDF-versionen av rapporten från Transportstyrelsen. Foto: Erik Simander/TT

Regeringen fick rapport om säkerhetsrisker av Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskansliet fick redan 2015 en rapport om att projektet där Transportstyrelsens IT-drift skulle läggas ut på entreprenad till IBM innebar säkerhetsrisker. I rapportern konstateras av myndigheten själva att säkerheten för att hantera känslig information brister på flera punkter och att det kan vara riskfyllt att outsourca IT-driften.

Transportstyrelsen redovisade i december 2015 resultatet av ett uppdrag om att outsourca IT-driften som de fått av regeringen ett år tidigare. Regeringen skulle få en översiktsbild av hot och risker med att lägga ut driften av Transportstyrelsens känsliga register.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

IT-skandalen

Myndigheten konstaterade att tidspressen när det gällde projektet gjorde att IBM som skulle ta över driften kunde få ”otillbörlig åtkomst av känslig information”.

Inga krav på åtgärder

Dokument som varnade för säkerhetsbrister skickades till både regeringskansliet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men ingen av dem återkom med respons eller krav på åtgärder, skriver DN. Även SVT Nyheter har tagit del av rapporten med namnet ”RSA – bedömning av Transportstyrelsens informationssäkerhet”.

LÄS MER: KU granskar ministrar efter IT-skandalen på Transportstyrelsen

Enligt tidningens källor fick den politiska ledningen på näringsdepartementet veta att rapporten fanns, men inte övriga departement och den togs inte upp vid något regeringssammanträde. 

Transportstyrelsen redovisade sitt regeringsuppdrag den 8 december 2015. Då hade IT-driften av känsliga register ännu inte flyttats utomlands.

SVT Nyheter söker infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet