Förslaget innebär omkring 700 miljoner mer i statskassan per år, enligt finansministern. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen: Fler utländska arbetare ska betala skatt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att fler utländska arbetare ska betala skatt i Sverige – och föreslår nya regler till 2021. Men branschorganisationen Byggföretagen ser risker med förslaget.

– Svenska arbetstagare som hyrs ut och jobbar i andra länder betalar skatt där, då är det rimligt att utländska arbetstagare som jobbar i Sverige betalar skatt här, det blir ju rättvisare, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio.

Regeringen menar att vissa utländska företag har satt i system att hyra in personal från andra länder i stället för att anställa eftersom inhyrd personal slipper betala skatt om de jobbar mindre än sex månader i Sverige.

700 miljoner till statskassan

Nu vill regeringen komma åt problemet genom nya skatteregler som i stora drag innebär att skattebetalningen ska avgöras av vem arbetet utförs för och inte vem som betalar ut lönen. Förslaget ska upp i riksdagen på tisdagen.

Tanken är att de nya reglerna ska träda i kraft 1 januari 2021 och de beräknas omfatta runt 23 000 arbetstagare som jobbar i Sverige i dag.

Enligt Magdalena Andersson kommer de nya reglerna betyda runt 700 miljoner till statskassan årligen.

Byggföretagen ser risker

Branschorganisationen Byggföretagen välkomnar ökad kontroll av utländska företag, men varnar för att ökad administration för företagen kan få negativa effekter.

– Vi befarar att det här förslaget faktiskt kan leda till att färre utländska arbetstagare och företag kommer till Sverige. Det får naturligtvis effekter på hur mycket vi kan bygga, säger branschorganisationens skatteexpert Sofie Wilhelmsson till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.