Foto: TT

Regeringen: ”För dyrt att ta bort eget boende”

Uppdaterad
Publicerad

Att ta bort rätten för flyktingar att själva välja boende blir för dyrt. Det konstaterar justitieminister Morgan Johansson (S). – Så är verkligheten. Den ser ut så och det är därför jag säger att jag inte kan lova att vi kommer kunna avveckla EBO under den här mandatperioden, säger Morgan Johansson om Migrationsverkets beräkningar.

Justitieminister Morgan Johansson (S) konstaterar att det kostar för mycket att ta bort möjligheten för asylsökande att välja var de vill bo, så kallat eget boende, EBO. Beräkningar Migrationsverket gjort åt SVT Nyheter visar att ett slopande av EBO-lagen skulle kosta upp emot tre miljarder kronor mer om året.

Som SVT berättat tidigare vill en majoritet av landets socialdemokratiska kommunalråd avskaffa EBO-lagen. Kristdemokraterna vill tillsammans med en rad tunga Socialdemokrater att rätten till eget boende ska tas bort. Många asylsökande väljer egna boenden, något som leder till trångboddhet och  boendesituationen för flyktingar har blivit ett problem i flera kommuner. Kommunpolitiker i utsatta kommuner som Södertälje, Göteborg och Malmö har protesterat länge.

”Så är verkligheten”

Men att ta bort EBO kan visa sig bli en dyr historia. Enligt Migrationsverket var utgifterna för dom asylsökande åtta miljarder kronor förra året. Där ingår flyktingens dagersättning, mat, boendekostnad, migrationsverkets administration och kompensationen till kommuner och landsting.

Skulle alla asylsökande flytta in i Migrationsverkets boenden eller hos privata anordnare så skulle det kunna kosta statskassan uppemot tre miljarder kronor mer. Åtta miljarder kan alltså bli elva miljarder kronor, visar beräkningen Migrationsverket gjort åt SVT Nyheter.

– Så är verkligheten. Den ser ut så och det är därför jag säger att jag inte kan lova att vi kommer kunna avveckla EBO under den här mandatperioden. Det skulle vara förenat med en mycket, mycket hög kostnad, säger Morgan Johansson om Migrationsverkets beräkningar.

Socialdemokraterna har ett tidigare kongressbeslut på att EBO-lagen ska bort, och i veckan visade en enkät SVT Nyheter gjorde att en tydlig majoritet av de Socialdemokratiska kommunalråden vill ta bort möjligheten för  asylsökande att själva välja var de vill bo.

Också Kristdemokraterna föreslog för en tid sedan att EBO ska försvinna. Men i nuläget är det alltså enligt justitieminister Morgan Johansson inte möjligt. Det skulle helt enkelt bli för dyrt.

En asylsökande kan antingen bo i eget boende, hos Migrationsverket eller hos privata anordnare, som finns eftersom Migrationsverkets egna boenden inte räcker till.

För statskassan är eget boende billigast. En plats kostar 170 kronor per person och dygn. Förra året bodde i snitt 18.500 asylsökande i eget boende.

Migrationsverkets boenden kostar 390 kronor per person och dygn. Förra året bodde 24.500 asylsökande i Migrationsverkets boenden.

Dyrast blir de privata anordnarna med 620 kronor per person och dygn. Förra året var det 14.000 asylsökande som bodde hos privata anordnare.

I summorna räknar vi in flyktingens dagersättning, mat, boendekostnad, migrationsverkets administration och kompensationen till kommuner och landsting. 

Om EBO–lagen skulle försvinna och de i genomsnitt 18.000 asylsökande som förra året bodde i eget boende istället skulle flytta in i Migrationsverkets boenden, eller hos privata anordnare skulle det kosta mellan 1,5 till 3 miljarder kronor mer, visar Migrationsverkets beräkningar. Utgifterna på åtta miljarder för 2014 hade då istället blivit uppemot 11 miljarder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.