Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elstödet kan betalas ut från februari. Foto: SVT

Regeringen: Elprisstödet kan betalas ut i februari 2023

Uppdaterad
Publicerad

Elprisstödet väntas betalas ut i två steg och en första utbetalning kan vara aktuell i februari 2023.

Det meddelar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) på en pressträff.

– Den första utbetalningen sker till hushållen, säger Ebba Busch.

 Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterar på onsdagsförmiddagen en uppdatering om elsituationen i Sverige och en lägesbild gällande det aviserade elprisstödet.

Enligt Ebba Busch ska elprisstödet betalas ut i två steg, först till hushållen, därefter till företagen. Hon flaggar samtidigt för att det kan dröja ytterligare innan det är dags att betala ut pengarna.

– Vi kommer att behöva mer tid. Men man ska räkna med att det är mot slutet av vintern man kan få det här stödet, säger Ebba Busch, som betonar att det är en ”otroligt tuff situation” för hushållen.

”Utbetalningar ska påbörjas i februari”

Ärendet ska remitteras och enligt äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) ska ett beslut fattas om att det ska börja gälla i februari.

– En planering påbörjas nu för att utbetalningar ska påbörjas i februari 2023. Utbetalningarna ska ske per automatik från Försäkringskassan, säger Anna Tenje.

Något besked om företagens utbetalningar presenteras inte. Enligt Ebba Busch beror det på att Energimarknadsinspektionens godkännande dröjde en bit in i november.

– Vad gäller just företagen beklagar jag att vi i dag inte kan ge besked om hur det kommer att gå till. I övrigt menar jag att vi under tuffa omständigheter och under högt tempo har kunnat leverera de besked vi vet är så efterlängtade, säger hon.

”Kan klara av den tidplanen”

Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg menar att det är högst rimligt att utbetalningarna till hushållen kan påbörjas i februari.

– Ja, det är rimligt. Så som planeringen nu ser ut tror vi att vi kan klara av den tidplanen. Men jag kan inte lova att det går i lås. Det är under förutsättningen att inget oförutsett inträffar, säger han.

Nils Öberg betonar samtidigt komplexiteten kring elstödet och vikten av att arbeta fram en modell där utbetalningarna garanteras gå till rätt mottagare. Dels ska regeringens förordnande läggas fram. Därefter ska bankavatlet, som ska hantera utbetalningarna, färdigupphandlas och ett kontrollsystem för utbetalningarna upprättas. Först därefter kommer ett datum för utbetalningarna kunna meddelas.

– När det väl sker kommer det att gå väldigt fort. Börjar vi betala ut kommer betalningarna gå i väldigt hög hastighet, då pratar vi inte veckor och månader.

Här kan du se SVT Nyheters direktsändning från pressträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.