Foto: TT

Regeringen: Brott ska lagföras snabbare – även på helgen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att rättsväsendet snabbare ska kunna lagföra brott – även på helgerna.

Därför tillsätts nu en utredning för att införa jourdomstolar under nästa mandatperiod. Fokus ligger på återfallsförbrytare och ungdomar.

– Jag ser framför allt unga förövare framför mig som behöver en snabb återkoppling på vad man har gjort, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Efter sommarens många bilbränder flaggade regeringen för ett system med jourdomstolar. Det handlar om att snabbt kunna lagföra lättutredda brott där förövaren exempelvis erkänner eller blir tagen på bar gärning. En försöksverksamhet ska påbörjas redan i år.

– Vi tror att det kan ha en stor effekt både när det gäller att förebygga och bekämpa brott. Ofta är det inte bara hårdare tag man behöver utan också snabbare tag, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Kan man klara ut de här lite enklare avgörandena snabbare än i dag då kan man lösgöra resurser och personal för klara ut de mer komplicerade målen.

Testas på försök i år

I ett första steg ska utredaren Stefan Strömberg, lagman vid Stockholms tingsrätt, föreslå en försöksverksamhet som ska sjösättas redan i år. Tanken är jourdomstolar ska införas fullt ut under nästa mandatperiod. Fokus ligger på återfallsförbrytare och ungdomar.

– Jag ser framför allt unga förövare framför mig som behöver en snabb återkoppling på vad man har gjort, säger Morgan Johansson.

Redan i dagens lagstiftning finns det krav på att unga förövare ska lagföras skyndsamt. Räcker inte det?

– Nej, domstolarna har svårt att hålla de här tidsgränserna och det är också något som utredaren ska titta på.

Snabbheten kan riskera säkerheten

Jourdomstolar har diskuterats och utretts sedan 1960-talet och avvisats flera gånger. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är skeptisk och pekar på att snabbheten kan riskera rättsäkerheten.

– Har man inte tillräcklig tid till sitt förfogande så hinner man inte göra en god förundersökning. Jag tror inte att man löser några problem med det här och glädjen av att kunna döma någon just på lördag och söndag är lite svår att förstå, säger hon.

Men justitieministern menar tvärtom att rättsäkerheten kan öka med en snabbare rättsprocess.

– Att låta brott ligga i månader så att vittnen och målsägare glömmer vad som egentligen har hänt, det är ett större rättsäkerhetsproblem. Ju tidigare man kan lägga de här processerna desto bättre är det.

M välkomnar utredningen

Allianspartierna har under en tid krävt åtgärder för snabbare lagföring och Beatrice Ask (M), ordförande i riksdagens justitieutskott välkomnar utredningen. Samtidigt betonar hon vikten av mer resurser till polisen för snabbare brottsutredningar som kan lämnas över till domstol.

– A och O är att polisen kan utreda och ta sig an brottsligheten, annars kommer vi ingenstans i rättskedjan heller. Då handlar det först och främst om mer utredningsresurser, säger hon,

Morgan Johansson ser ingen motsättning mellan mer resurser och en snabbare rättsprocess med jourdomstolar.

– Om vi får upp takten i polisutredningarna igen, vilket vi ska, då kommer polisen också att leverera fler mål. Då gäller det att det finns ett domstolssystem som kan ta emot de målen skyndsamt, säger Morgan Johansson.

FAKTA: Regeringens utredningsuppdrag

– Utredaren ska överväga om åtgärder mellan polis, åklagare och domstol kan leda till snabbare lagföring inom ramen för det befintliga brottmåslförfarandet.

– Överväga förändringar i regelverket, exempelvis särskilda snabbförfaranden för brottsutredning och domstolsprövning.

– Föreslå hur en ordning med jourdomstolar kan utformas och överväga om den bör inrättas.

– Utredaren ska även kartlägga erfarnheter från andra länder.

Utredare är Stefan Strömberg, lagman vid Stockholms tingsrätt. Utredningen ska vara klar senast 15:e april 2018. Hur försöksprojektet ska genomföras ska redovisas den 1 augusti i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.