Ansvarigt statsråd, i detta fall infrastrukturminister Anna Johansson (S), kan välja att informera partiledarna men så har inte skett. Foto: TT

Regeringen informerade inte utrikesnämnden om IT-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kan avslöja att regeringen valde att inte informera utrikesnämnden, det organ som regeringen ska hålla informerad om utrikespolitiska förhållanden som kan få betydelse för riket, om Transportstyrelsens IT-affär.

Regeringen ska hålla nämnden informerad om utrikespolitiska förhållanden som kan få betydelse för riket. I alla ”utrikesärenden av större vikt” ska regeringen före avgörandet överlägga med nämnden.

Nu kan SVT Nyheter avslöja att någon information till denna nämnd inte skett.

IT-skandalen

LÄS MER: Trafikutskottets ordförande: ”Omdömeslöst”

– Information om Transportstyrelsens IT-affär har aldrig nämnts, säger en källa.

Togs inte upp alls

Utrikesnämnden kan ses som en plattform för oppositionen att bli informerad om viktiga utrikespolitiska beslut och det råder sträng sekretess kring vad som sägs inom nämnden.

Ledamöter och tjänstemän ska ”visa varsamhet” i fråga om vad de erfarit under mötena.  I nämnden sitter nio ledamöter samt talmannen och ordförande för nämnden är kungen. Allt behöver inte tas upp i nämnden.

LÄS MER: Efter avslöjandena om att ordföranden känt till lagbrott: Infrastrukturministern duckar

Regeringen kan välja om man vill ta upp frågor i nämnden eller i berört utskott. Det allvarliga i denna situation är att det inte har tagits upp alls.

– Jag kan inte uttala mig då jag är suppleant i utrikesnämnden men det är ytterst allvarligt att denna information inte kommit oppositionen till känna, säger Hans Wallmark (M) som sitter i försvarsutskottet.

– Jag har ingen aning om varför vi i oppositionen inte fått reda på detta och det måste nu regeringen svara på, lägger han till.             

”Måste få svar”

Regeringen kan även välja att informera partiledarna i de olika riksdagspartierna om det rör sig om allvarliga hot mot rikets säkerhet. Ansvarigt statsråd, i detta fall infrastrukturminister Anna Johansson (S), kan även välja att informera partiledarna men så har inte heller skett.

LÄS MER: Transportstyrelsens ordförande kände till lagbrotten

– Varför har detta skett, när blev regeringen informerad, vilka åtgärder har gjorts och varför har oppositionen inte informerats? Det är viktiga frågor som måste besvaras, säger Hans Wallmark (M)

– Svensk säkerhet tar inte ledigt, bara för att det är juli och regeringen måste svara omedelbart, säger han.

Dessa frågor måste även besvaras från fler ministrar, menar Wallmark.

– Vad visste försvarsminister och inrikesministern? De har ett ansvar och de kan inte ducka för det, säger han.

LÄS MER: Transportstyrelsens förra chef röjde hemliga uppgifter

SVT Nyheter har bett infrastrukturminister Anna Johansson (S) om en kommentar men via sin pressekreterare säger hon att regeringen inte kommenterar då det gäller rikets säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet