Regeringen kommenterar M:s utspel om gemensam Alliansbudget

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Anna Kinberg Batra verkar ha gett upp tanken på att vinna förtroendet genom ny politik. Det hävdar statsminister Stefan Löfven (S) efter utspelet om en gemensam Alliansbudget och samtal med Sverigedemokraterna.
– Det här ger intrycket av ett moderat ledarskap som totalt har tappat sin kompass, säger han.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra meddelade i dag att partiet kan tänka sig att lägga fram en gemensam Alliansbudget före 2018. Samtidigt sade hon att att de kan tänka sig att samtala med Sverigedemokraterna i riksdagsarbetet.

Kristdemokraterna välkomnade förslaget, men det dröjde inte länge innan både Centerpartiet och Liberalerna nobbade utspelet.

Behöver stabilitet

På eftermiddagen kommenterade statsminister Stefan Löfven Moderaternas utspel vid en presskonferens i Rosenbad. Han inledde med att säga att det är oroligt i omvärlden, att Sverige har stora utmaningar framför sig och att inget blir bättre med politisk instabilitet.

– Jag noterar nu att Moderatledaren verkar ha gett upp tanken på att vinna förtroendet genom ny politik och i stället pratar om samarbete med Sverigedemokraterna för att erövra makten. Jag noterar också att hon varken har med sig Centerpartiet eller Liberalerna i det som brukade kallas för Alliansen i det här äventyret. Det här ger intrycket av ett moderat ledarskap som totalt har tappat sin kompass, säger han.

Ny inställning varje månad

Löfven hävdar att Anna Kinberg Batra ständigt byter fot om Sverigedemokraterna och att hon presenterar en ny inställning ”ungefär en gång i månaden”.

– Sedan försöker Moderatledaren ytterligare en gång lämna en ny handlingslinje vad gäller Sverigedemokraterna, som på något sätt går ut på att Sverigedemokraterna ska ha ett underlag för att ge henne regeringsmakten utan att kräva något tillbaka. Det är ingen annan som tror på detta, säger han.

På frågan om hur säkert den rödgröna regeringen sitter, säger Löfven:

– Eftersom det är tydligt nu att de borgerliga partierna har vitt skilda uppfattningar om huruvida man ska utsätta Sverige för så stor osäkerhet och hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna tycker jag att beskedet som Centerpartiet och Liberalerna gett i dag är tydligt.

Samarbeten över blockgränserna

Statsministern menar att blockpolitiken är skadlig för Sverige och att han vill ha mer samarbete över gränserna. På frågan om det kan bli aktuellt att bjuda in Liberalerna och Centerpartierna till samtal, säger han:

– Ja, vi vill försöka hitta samarbeten. Jag har inga sådana förslag i dag, några timmar efter den så här så kallade politiska cirkusen, men det är ingen tvekan om att regeringen vill ha samarbete över blockgränsen, säger han.

Löfven menar att det finns tecken på att det politiska landskapet håller på att förändras i Sverige.

– Centerpartiet och Liberalerna är fortsatt tydliga med att de inte vill ha ett sådant samarbete och de vill framför allt inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna, då tycker jag att det tyder på att vi kan vara på väg mot ett nytt politiskt klimat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet