Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: Erik Simander/Anders Wiklund/TT

Regeringen: Lagligt möjligt att omhänderta barn till IS-terrorister

Publicerad

Regeringen menar att man med stöd av Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, kan omhänderta barn till IS-återvändare som befinner sig i svenska kommuner.

I ett inlägg på DN Debatt skriver ministrarna Morgan Johansson (S) och Mikael Damberg (S) att regeringskansliet har analyserat lagen, och att barn till IS-terrorister alltså kan omhändertas om de befinner sig i Sverige.

”Det ska inte råda tveksamhet om att det finns stöd i lagen för att agera när återvändande barn far illa”, skriver de båda ministrarna.

De skriver också att inga barn ska straffas för sina föräldrars brott, och att det har funnits en osäkerhet kring vilka möjligheter kommuner och socialtjänster har att agera.

20-tal får inte återvända

Man slår samtidigt fast att det i nuläget finns ett 20-tal personer som rest till konfliktområdet och som inte har någon rätt att återvända till Sverige.

Det beror bland annat på att det finns avvisnings- eller utvisningsbeslut som har vunnit laga kraft, eller att de har haft uppehållstillstånd i Sverige som inte längre är giltiga.

Lyfter fram Stockholm

Stockholms kommun lyfts i debattinlägget fram som ett exempel på hur det går att agera mot IS-terrorister på hemmaplan.

Där har kommunen klargjort att socialtjänsten ska bryta sekretessen om deras utedningar visar att en person begått krigsbrott eller andra brott mot mänskligheten.

”I sådana fall ska informationen föras vidare till polis och internationella åklagarkammaren. Detta är utmärkt och fullt möjligt för andra kommuner att ta efter”, skriver Damberg och Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer