ANALYS: ”Kritiken är hård – men regeringens alternativ är ännu värre”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots Lagrådets svidande kritik talar det mesta för att regeringen kommer att försöka driva igenom undantagslagen för Cementas kalkbrytning på Gotland. Stoppas kalkbrytningen riskerar nämligen de samhällsekonomiska konsekvenserna att bli omfattande. Det talar för att regeringen faktiskt kör över Lagrådet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I somras beslutade Mark- och miljööverdomstolen att säga nej till fortsatt kalkbrytning i Slite på Gotland efter den 31 oktober. Domstolen ansåg att bolagets miljökonsekvensbeskrivning inte höll måttet.

Beslutet slog ner som en bomb. Cementas verksamhet på Gotland svarar nämligen för mer än hälften av den svenska cementproduktionen. Redan i november skulle alltså brist på cement i Sverige uppstå och enligt branschorganisationen Byggföretagen skulle det kunna sätta stopp för såväl bostadsbyggande och infrastruktursatsningar. Byggföretagen har samtidigt varnat för att mellan 200 000 och 400 000 jobb hotas vid ett cementstopp.

Regeringen har därför presenterat ett förslag till undantagslag som ska ge Cementa möjlighet att tillfälligt fortsätta kalkbrytningen på Gotland. Det är det förslaget som nu underkänns av Lagrådet.

Svidande kritik

Lagrådets kritik är inte oväntad. Juristerna kritiserar bland annat den korta beredningstiden och menar att det så kallade beredningskravet i grundlagen inte har följts. Lagrådet kritiserar också att remissinstanserna fått alltför kort tid på sig att ge synpunkter på förslaget. Lagrådet skriver dessutom i sitt yttrande att regeringens förslag kan skada tilltron till det svenska rättssystemet då det kan ses som ett sätt att korrigera ett utslag i en domstol.

Det är alltså svidande kritik som Lagrådet levererar. Ett tungt bakslag för regeringen. Ändå talar det mesta för att regeringen kommer att försöka driva igenom lagförslaget i alla fall, med smärre justeringar. För även om kritiken är hård från Lagrådet är alternativet för regeringen nämligen ännu värre. Stoppas Cementas verksamhet på Gotland kan det få allvarliga samhällsekonomiska konsekvenser med stoppade byggen och omfattande varsel. Detta talar för att regeringen faktiskt kommer att köra över Lagrådet i det här fallet.

Har rättat sig tidigare

Inte heller oppositionen i riksdagen lär vara beredd att stoppa det här lagförslaget. Visserligen hörs kritik om regeringens ansvar för att leverera väl förberedda lagförslag. Men med tanke på de befarade samhällsekonomiska konsekvenserna lär oppositionen inte försöka stoppa undantagslagen.

Lagrådet är en instans som har till uppgift att granska regeringens lagförslag innan de läggs fram i riksdagen. Lagrådets yttranden tillmäts normalt stor betydelse. Regeringen justerar oftast sina lagförslag efter synpunkter från Lagrådet.

Men det finns också tillfällen då regeringen inte fullt ut rättar sig efter lagrådets kritik. Ett sådant exempel de senaste åren är den så kallade gymnasielagen, som gav ensamkommande asylsökande en ny möjlighet att stanna i Sverige.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.