Regeringen vill se hårdare tag mot matfusk. Foto: TT

Regeringen: Matfuskare ska kunna få fängelse

Publicerad

Regeringen vill skärpa straffen för livsmedelsbrott. Nu tillsätts en utredning om hur fängelse ska kunna införas i straffskalan. Den senaste tiden har flera stora härvor med livsmedelsfusk i mångmiljonklassen avslöjats i Sverige.

Bara inom EU beräknas fusket med livsmedel omsätta 400 miljarder årligen, enligt Europol. Trots det är straffen låga. Som mest kan man få böter och de fällande domarna är få. Men nu vill regeringen ändra på det och i morgon torsdag fattas beslut om att tillsätta en utredning.

Fängelsestraff och avgifter

– Jag har initierat en översyn av straffskalan. Det handlar bland annat om att införa fängelsestraff, men också om att se över sanktionsavgifterna. Det måste ske en förändring för det är totalt oacceptabelt det som sker, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

”Gotländskt” kött var utländskt

Den senaste tiden har det rapporterats om flera fall av livsmedelsfusk i media. Ett exempel är charkföretaget på Gotland som misstänks ha sålt utländskt kött för miljoner och märkt om det till kravmärkt svenskt kött. Och i ett annat aktuellt fall lurades bland andra statsministern och alla andra på regeringskansliet på sin frukt.

Fuskade med frukt

Bolaget Företagsväxter AB levererar varje vecka cirka 30 ton frukt i korgar till olika myndigheter och företag runt om i Sverige. Företaget har de senaste åren vunnit stora upphandlingar till ett värde av många miljoner kronor genom att erbjuda ett betydligt lägre pris än sina konkurrenter. Men nu misstänks företaget för att systematiskt ha fuskat med frukten.

– Vi fick ett tips om att det här företaget skickar ut för lite frukt i sina fruktkorgar. Och om att det som skulle vara ekologisk frukt inte var det, säger Louise Nyholm som är statsinspektör på Livsmedelsverket.

Självaste Livsmedelsverket blev lurade

Myndigheten gjorde flera kontroller och fann att fruktkorgarna faktiskt innehöll för lite frukt. Dessutom gjordes analyser av den ”ekologiska frukten” som visade att den inte alls var ekologisk. Bland dom potentiellt lurade kunderna finns förutom regeringskansliet hela Västra Götalandsregionen, Skatteverkets alla kontor och – självaste Livsmedelsverket.

Hur känns det att till och med ni själva, Livsmedelsverket, blev lurade av det här företaget?

– Det är alltid allvarligt när företag luras, oavsett vem som blir drabbad. Men vi borde haft bättre koll, det kan man verkligen tycka, säger Louise Nyholm.

”Polisen nedprioriterar”

Livsmedelsverket välkomnar en skärpning av straffskalan för livsmedelsbrott. Enligt Louise Nyholm är det ett stort problem att straffen hittills bara kunnat ge böter.

– Det gör ju att åklagare och polis nedprioriterar de här ärendena. Och det innebär också att det finns vissa saker de inte kan göra, husrannsakningar till exempel. Så trots att vi åtalsanmäler så ser vi att ärendena läggs ner och nedprioriteras, säger Louise Nyholm.

Regeringskansliet köpte fuskfrukt

Livsmedelsverket har polisanmält Företagsväxter AB. Bolagets VD vill inte ställa upp på en intervju eller kommentera ärendet utan hänvisar till Livsmedelsverket. Exakt hur länge fusket kan ha pågått utreds nu av åklagare. Klart är i alla fall att det rör sig om stora pengar. Bara regeringskansliet köper frukt för 75.000 kronor i veckan.

– Till och med regeringskansliet har blivit utsatt för det här. Det känns ju inte bra. Men det visar också att det tyvärr finns sådana som är beredda att göra vad som helst bara för att tjäna pengar. Och det måste beivras, säger ansvarige ministern Sven-Erik Bucht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.