Socialminister Lena Hallengren (S) och Marie Morell, ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Regioner. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen och SKR överens om gratistester

Publicerad

Regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) har kommit överens om hur testningen för covid-19 ska ske runt om i hela landet. Det uppger socialminister Lena Hallengren (S).

– Det här är en viktig överenskommelse för att vi tillsammans ska kunna bekämpa den här smittan, säger Marie Morell, ordförande i sjukvårdsdelegationen på SKR.

Uppgörelsen möjliggör storskalig testning både av smitta och för antikroppar. Den innebär att staten tar kostnaderna och regionerna åtar sig att genomföra testerna. Enligt Morell är de oklarheter som funnits nu undanröjda.

Coronapandemin

Testning för covid-19 kräver medicinsk bedömning, men det kräver inte läkarbesök, enligt Lena Hallengren. Det kan räcka med ett digitalt möte. Det ökar också möjligheterna för smittspårning, enligt Marie Morell.

Hur det blir med testerna kommer att variera inom landet, eftersom olika regioner befinner sig i olika faser av pandemin.

Överenskommelsen innebär att test för covid-19 blir kostnadsfritt för den enskilde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet