Foto: TT

Klart i dag: så blir den svenska energipolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Energiförhandlingarna mellan regeringen och tre av allianspartierna är klara. Uppgörelsen presenterades på fredageftermiddagen och innebär bland annat att skatten på kärnkraftsel försvinner.

Efter intensiva förhandlingar under fredagen kunde regeringen och delar av alliansen: M, C och KD, i dag enas om Sveriges långsiktiga energipolitik.

– Jag är väldigt glad och nöjd övar att kunna presentera den första breda blocköverskridande överenskommelsen om Sveriges långsiktiga energiförsörjning, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) till SVT Nyheter.

Nya energiöverenskommelsen

– Det är en traditionell svensk kompromiss. Vi har försökt lösa de knutar som historiskt har funnits, och det har vi lyckats med.

Fortsatt kärnkraft

Avtalet innebär bland annat att den ifrågasatta effektskatten på kärnkraftsel fasas ut och att det inte sätts något slutdatum för den svenska kärnkraften.

Fortsatt kärnkraftproduktion har varit den viktigaste frågan för framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Vi kan inte förtidspensionera svensk kärnkraft, säger Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered.

Enligt honom innehåller uppgörelsen en ”expressavveckling” av kärnkraftskatten.

Läs mer: Branschen välkomnar uppgörelsen

Penilla Gunther, KD:s representant i energisamtalen, säger att över 400.000 personer inom basindustrin är direkt beroende av kärnkraftens energiförsörjning.

– Målet att rädda kärnkraften har vi nått i och med den här överenskommelsen, både på kort och lång sikt.

Kostnaden för den slopade effektskatten på kärnkraft hamnar på konsumenternas elräkningar: Energiskatten höjs med 4 öre per kilowattimme. För ett villlahushåll handlar det om ungefär 800 kronor per år i höjd skatt.

Lövin (MP): avvecklas av kostnadsskäl

Dessutom ger energiuppgörelsen klartecken för att tio nya reaktorer kan komma att byggas som ersättning för befintliga anläggningar. Att ett Miljöparti i regeringsställning är med och ekonomiskt underlättar för fortsatt kärnkraft är oproblematiskt, menar klimatminister Isabella Lövin (MP):

– Vi bygger på den överenskommelse som Alliansen hade. Den utgår ifrån att vi inte med politiska beslut ska stoppa kärnkraften och gå in med jättesubventioner för att ersätta kärnkraftsägarna. Kärnkraften får bära sina samhällskostnader och det kommer att innebära en avveckling av kärnkraften av kostnadsskäl, säger hon till TT.

Läs mer: Metalllbasen öppen för ny kärnkraft

Uppgörelsen innehåller dessutom satsningar på förnybara energikällor som vatten, vind-, sol och bioenergi, något som Miiljöpartiet sade sig vara nöjda med.

Förnybart 2040

– Jag är mycket stolt över att vi kunnat enas om att Sveriges elproduktion ska vara 100% förnybar senast 2040. Vi är dessutom överens om hur vi ska nå dit, säger partiets energipolitiska talesperson Lise Nordin (MP).

Systemet med elcertifikat, en subvention till förnybar energiproduktion, förlängs och blir betydligt mer generöst. 

– Det är en stor milstolpe, säger Centerns energipolitiske talesperson Rickard Nordin.

Dessutom är partierna är överens om nya mål för energieffektivisering 2020–2030

Fakta: Effektskatten

  • Effektskatten på kärnkraft infördes år 2000. Den har höjts tre gånger, 2006, 2008 och 2015.
  • Den uppgår nu till cirka 8 öre per kilowattimme.
  • Effektskatten utgör cirka 30 procent av driftskostnaden för en reaktor. Den ger sammantaget staten 4,5 miljarder i intäkter brutto per år, men skatten är avdragsgill och mycket av den träffar statliga Vattenfall.

Källa: Energikommissionen, promemoria om de befintliga förutsättningarna för svensk elproduktion.

Fakta: Svensk kärnkraft

  • Statliga Vattenfall har sju reaktorer i drift. Två ska stängas 2020, Ringhals 1 och 2, enligt beslut förra året. Kvar är fem, två reaktorer i Ringhals och tre i Forsmark, som behöver nyinvesteringar för att klara skärpta säkerhetskrav.
  • Oskarshamnsverkets Kraftgrupp äger de tre reaktorerna i Oskarshamn. En av reaktorerna är redan avstängd, ytterligare en är planerad att stängas.

Källa: Vattenfall, OKG

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya energiöverenskommelsen

Mer i ämnet