Finansminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff angående samordningsnummer. Foto: SVT

Nytt regeringsförslag ska ”rensa upp” samordningsnummer

Uppdaterad
Publicerad

Systemet med samordningsnummer har kritiserats från flera håll den senaste tiden. Nu presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) förändringar i systemet.

– Det finns brister i det system som vi har i dag, säger finansministern vid en pressträff.

Polisen och Skatteverket har länge larmat om problem kopplat till systemet med samordningsnummer. Bland annat att det inte har funnits krav på styrkt identitet för den som har fått ett nummer men även att systemet utnyttjas av kriminella, vilket SVT Nyheter har rapporterat om.

Både Kristdemokraterna och Moderaterna har riktat kritik mot regeringen och föreslagit att alla samordningsnummer ska återkallas.

Vid en pressträff presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) nu förändringar i systemet.

– Det finns brister i det system som vi har i dag, säger Andersson.

Ska ”rensa upp” i systemet

Regeringens förslag beskriver hon som en ”omstart”. Bland annat ska samordningsnummer automatiskt avregistreras efter fem år eller om fel upptäcks. Den som har ett samordningsnummer ska vara skyldig att anmäla en aktuell adress.

– Det kommer att göra att man rensar upp i det här systemet rejält jämfört med hur läget är i dag, säger Andersson.

Den som har anknytning till Sverige och själv vill ansöka om ett samordningsnummer, exempelvis den som äger en sommarstuga i Sverige och vill underlätta kontakter med banker eller andra tjänster i samhället, ska bli tvungen att personligen ansöka om det.

Utöver förslagen som regeringen nu presenterar som del i ett ”snabbspår” så pågår också en större utredning om samordningsnummer överlag, säger Andersson.

– För att på ett bredare plan se över vilka förbättringar som kan ske.

Över 870 000 samordningsnummer

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är folkbokförda i Sverige. Sedan systemet infördes för 20 år sedan har över 870 000 samordningsnummer delats ut.

2017 granskade Skatteverket 4 000 personer med samordningsnummer och bedömde då att runt 45 procent inte hade styrkt identitet. Av dem som kom från länder utanför EU saknade 75 procent rätt att arbeta i Sverige.

På frågan om vilket ansvar regeringen har för brister i systemet passar Andersson delvis vidare frågan till myndigheterna.

– Regeringen har alltid ansvar för myndigheterna men det är också viktigt att myndigheterna följer de lagar som finns, säger hon och tillägger att kraven enligt henne är tydliga.

– Kunskapen om de kraven har uppenbarligen varit för låg ibland.

Se hela pressträffen i SVT Nyheters direktsändning här

Fakta: Samordningsnummer

Samordningsnummer tilldelas personer som inte är folkbokförda i Sverige för att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera dem.

Det är Skatteverket som utfärdar numret på begäran av andra myndigheter, en individ kan inte göra en egen beställning.

Samordningsnummer infördes år 2000 och ser ut som ett personnummer med skillnaden att man lägger till 60 på födelsedagen. För en person född den 24 december 1980 blir alltså de sex första siffrorna 801 284.

Över 870 000 samordningsnummer har hittills utfärdats. När Skatteverket granskade 4 000 samordningsnummer 2017 kom man fram till att identiteten inte var styrkt i 45 procent av fallen. Dessutom saknade tre fjärdedelar av personer från länder utanför EU rätt att arbeta i Sverige.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.