Regeringen presenterar höstbudgeten

Under onsdagen lämnar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens höstbudget till riksdagen. Följ SVT Nyheters direktrapportering här.
Under onsdagen lämnar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens höstbudget till riksdagen. Följ SVT Nyheters direktrapportering här.
Hård debatt i Aktuellt om budgeten

SVT rapporterade · Höstbudgeten 2019

08.17
Årets budget är rosa och väger ca 8 kilo enligt personalen på departementet.
08.21
Många sidor ska läsas på kort tid. Kl 9 är det presskonferens med finansminister Magdalena Andersson (S).
08.31

De omkring 500 miljoner kronorna till kommuner med socioekonomiska utmaningar är uppdelade på två olika bidrag.

Drygt 410 miljoner kronor går till 32 kommuner för att användas till exempel för barn och unga, satsningar på utbildning, ökad trygghet och ökad sysselsättning, står det i ett pressmeddelande.

Ytterligare 85 miljoner kronor avsätts för att minska och motverka segregation på lokal och regional nivå. Medlen fördelas efter ansökan.

Därutöver satsar regeringen 80 miljoner kronor på ett tillfälligt stöd till kommuner som under de senaste åren tagit emot ett stort antal nyanlända i förhållande till sin befolkning. (TT)

08.31
Det gäller att vara väl förberedd och påläst inför mötet med finansministern.
08.32

Regeringen föreslår reformer, ett samlingsnamn för olika förslag som kostar pengar och hämtas från det så kallade reformutrymmet, för 29,6 miljarder kronor.

Regeringen föreslår också inkomstökningar och utgiftsminskningar på 5,2 miljarder för 2020.

Den enskilt största reformen är en sänkning av värnskatten till en kostnad 2020 för staten på 6,1 miljarder. Sänkt skatt för pensionärer summeras till 4,3 miljarder, sänkta arbetsgivaravgifter för unga och nyanlända på första jobbet 1,7 miljarder medan en skattereduktion för omkring 800 000 invånare i omkring 75 kommuner i framförallt nordvästra Sverige går på 1,4 miljarder. (TT)