Pressträff på måndagen med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: TT

Regeringen presenterar vårbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är överens med Vänsterpartiet och ökar statsbidragen till kommuner och landsting med 10 miljarder kronor från och med 2017. – Det här är ett av de största tillskotten sedan de generella statsbidragen infördes i mitten på 90-talet, säger statsminister Stefan Löfven i en presskonferens om vårbudgeten.

Medverkande på presskonferensen är statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson och utbildningsminister Gustav Fridolin för att presentera kommande investeringar.

– Hittills har regeringen tillsammans med Vänsterpartiet påbörjat ett investeringsprogram som är uppe i 60 miljarder kronor per år, säger Stefan Löfven.

Bidragen blir en nivåhöjning

Statsbidragen till kommuner och landsting kommer att höjas med tio miljarder kronor från 2017. Bidragen kommer att vara en så kallad nivåhöjning, inte en tillfällig höjning. Detta innebär att pengarna kommer att fortsätta att komma från och med 2017. Dessa 10 miljarder har varit ett krav från Vänsterpartiet i vårens budgetförhandlingar.

– Ibland brukar man räkna med att en enda person som inte får med sig det man behöver från skolan och hamnar i ett livslångt utanförskap har en samhällskostnad på uppemot 15 miljoner kronor. Vi kan inte få fler 15 miljonersbarn, säger Miljöpartiets Gustav Fridolin.

Vissa kommuner får mer till en början

Tillskottet kommer till en början mest att gå till de kommuner som har varit i framkanten när det gäller asylmottagande.

– Initialt kommer dessa statsbidrag att riktas till fördel mot de kommuner och landsting som har tagit ett stort ansvar när det gäller asylmottagande, men också kommer att ta emot många nyanlända nu i den närmsta tiden. Sedan kommer det successivt att fasas in i det generella statsbidraget, säger finansminister Magdalena Andersson.

Kan anställa 10.000 fler

Stefan Löfven menar att regeringen investerar vi i ett modern samhällsbygge där ”ingen ska lämnas efter och heller ingen ska hållas tillbaka”.

– Det är så Sverige blir starka tillsammans och det är därför vi säger att den svenska modellen ska inte avvecklas, den ska utvecklas, säger Stefan Löfven.

I teorin innebär 10 miljarder kronor ytterligare en sysselsättningsökning på 10.000 människor i välfärden, säger statsministern till SVT Nyheter.

– Det är upp till kommuner och landsting att bestämma hur man vill använda dessa pengar, men med den erfarenhet som vi har tagit del av där det har blivit förhållandevis färre i välfärden, så vet jag att det finns ett behov av anställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.