Regeringen pressad – vill visa handlingskraft

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Bromsa smittan och visa handlingskraft. Bara några timmar efter riksdagens beslut om en ny pandemilag kom de första beskeden från regeringen: Skärpta restriktioner och hot om nedstängningar. Det handlar både om att bromsa smittan och att visa handlingskraft.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Idag klockan 11 fattade riksdagen beslut om den nya tillfälliga pandemilagen, som ger regeringen möjlighet att begränsa eller helt stänga ner hela verksamheter i syfte att begränsa smittspridning.

Debatten i riksdagen var avslagen och en stor majoritet ställde sig bakom regeringens proposition. Konstigt vore det annars. Oppositionens kritik mot regeringen har ju inte varit att den vidtar alltför drakoniska åtgärder, utan snarare att den gör för lite och för sent.

Hittills har nästan ingen kritik alls förts fram mot de extraordinära befogenheter den nya pandemilagen ger regeringen.

Regeringen inför maxgräns för privata tillställningar

Aldrig tidigare i vår livstid har en svensk regering haft så stora möjligheter att radikalt stänga ner det svenska samhället genom att stoppa exempelvis kollektivtrafik, stänga köpcentra eller att införa förbud att vistas på olika platser. Debatten om detta har i praktiken varit obefintlig.

Förklaringen är dock enkel. Coronaviruset uppfattas som ett allvarligt hot mot liv och hälsa, vilket medför att både politiker och allmänhet är beredda att acceptera långtgående inskränkningar av personliga fri- och rättigheter för att försöka bromsa smittspridningen.

Kritiken mot regeringens förslag har alltså inte alls handlat om detta. I stället har kritiken kretsat kring hur företag och andra som drabbas ekonomiskt ska kompenseras, samt att regeringen varit alltför senfärdig med att ta fram den nya lagen. Att pandemilagen dröjt har också kritiserats av flera remissinstanser, bland annat av Lagrådet.

Allt detta har pressat regeringen att visa handlingskraft när pandemilagen väl har antagits.

Löfven: Kan komma mer

Redan på fredagsmorgonen i SVT:s intervju flaggade exempelvis statsminister Stefan Löfven för att han var redo att använda den nya lagen omgående. Skärpta restriktioner var att vänta i närtid, lovade statsministern.

Sedan gick det snabbt. Efter beslutet i riksdagen klockan 11 sammanträdde regeringen klockan 14 och på presskonferensen klockan 15 presenterades de nya beslut som fattats utifrån den nya lagen. Det handlar framför allt om regler för att begränsa trängsel i affärer, gym, simhallar och andra sportanläggningar. För privata sammankomster sätts en gräns på max åtta personer.

För affärer handlar det om en kund per tio kvadratmeter. Utifrån denna beräkning ska det finnas en skylt i entrén som upplyser om maxgränsen för antalet kunder. Butiker som inte följer reglerna ska kunna straffas med böter eller stängas helt.

Men statsministern redogjorde inte bara för nya restriktioner, han hotade också med andra, betydligt mer långtgående, åtgärder om inte smittläget förbättras.

Vill agera snabbt

Enligt Stefan Löfven finns i regeringskansliet färdiga förslag om att helt stänga ner gallerior och köpcentra, förslag som regeringen omgående kan fatta beslut om vid behov. Budskapet är tydligt: Det är slut med långbänken, nu ska det gå snabbt.

Flera saker lär avgöra om regeringen är beredd att fatta dessa beslut. Först vill man se vilken effekt de nya restriktionerna får. Avgörande blir hur den allmänna smittspridningen utvecklas i samhället.

Skulle smittspridningen ta fart ytterligare i januari när ledigheterna definitivt är över, vilket en del experter befarar, lär regeringen snabbt fatta beslut om hårdare åtgärder. På annat sätt kan inte statsministerns uttalanden idag tolkas.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.