Regeringen sänker bolagsskatten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår att bolagsskatten och socialavgifterna sänks. Bolagsskatten föreslås sänkas från 28 proc till 26,3 proc. Arbetsgivaravgifterna sänks med en procentenhet 2009. Förslaget ska särskilt gynna småföretag.

Företagsskatterna sänks med nära 16 miljarder kronor 2009, där nästan 13 miljarder kronor ska finansieras genom att viss skatteplanering för företag ska stoppas.

Enligt centerledaren Maud Olofsson bedömer regeringen att de föreslagna åtgärderna kan ge 10.000 jobb till 2010.

Sänkning av avgifter

Ordförande för Svenskt Näringsliv, Signhild Arnegård Hansen, ser positivt på företagspaketet som regeringen presenterade i dag.

-Den generella sänkningen av arbetsgivaravgiften och egenavgifterna visar en bra viljeriktning och vi ser fram mot fortsatta säkningar framöver. Vi hade helst sett en kraftigare sänking omgående när det gäller egenavgifterna – men det är något som jag hoppas regeringen återkommer till när utredningen som rör företagares socialförsäkringssystem presenteras senare i höst.

Får göra direktavdrag

Hon talar varmt om den planerade satsningen för att underlätta anställningen av ungdomar, med tanke på den förtsatt höga arbetslösheten bland yngre.

-Sänkningen av bolagsskatten ger mer pengar över till investeringar vilket givetvis påverkar tillvästen i positiv riktning. Jag vill särskilt lyfta fram att regeringen även gör motsvarande säkning av expansionsfondskatten och att den gäller även redan gjorda avsättningar. Detta innebär en kraftig kassaförstärkning för många småföretagare under nästa år vilket jag ser positivt på, säger hon.

Att reglerna förbättras för direktavskrivningar ser Signhild Arnegård Hansen som en lättnad för små och medelstora företag. Det gäller exempelvis mindre inköp som enstaka datorer som har en begränsad livslängd och ska nu kunna dras av direkt, vilket ska ta bort krångel och ge en kapitalförstärkning inom dessa företag, enligt henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.