Foto: SVT

Regeringen sänker nyss höjd solskatt

Uppdaterad
Publicerad

Nästa sommar vill regeringen sänka skatten på viss solel, som nyss infördes, till lägsta möjliga nivå. Kritiken mot turerna kvarstår, men företag och bostadsbolag bedöms vilja satsa på sol igen.

Det här kommer att fördubbla utbyggnaden. Det är bra att beskedet kom så tidigt, säger Johan Öhnell, talesperson för intresseorganisationen Solelskommissionen och vd för ett företag i branschen.

Privatpersoner har inte berörts alls av skatten som infördes i somras.

Skatten, som infördes på grund av att regeringen bedömde att EU-regler om statsstöd krävde det, fick stor inverkan på exempelvis bostadsbolag som testat solpaneler för att producera el för eget bruk och ville investera mer.

– De drog i handbromsen, säger Öhnell som nu menar att spelreglerna blir långsiktiga och att den nya föreslagna skatten på 0,5 öre blir så låg att den inte spelar någon större roll för producenterna.

Nästan 30 öre

Alla bolag vars anläggningar, en stor eller flera mindre tillsammans, som kommer över en effektgräns på 255 kilowatt fick i somras börja betala nästan 30 öre per kilowattimme i skatt.

Från nästa sommar vill regeringen att bara ett femtontal större producenter, med ett antal energibolag i spetsen, där en enskild anläggning kommer upp över 255 kilowatt ska betala de 30 örena.

– Vi välkomnar att skatten sänks, men den borde tas bort helt och den skulle aldrig ha införts. Hanteringen har varit under all kritik, säger skatteutskottets ordförande Per Åsling (C) och Moderaternas skattespolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard håller med:

– Regeringen har inte gjort ett riktigt underlag och tvingas nu rätta till det i flera steg.

Finansministern utfrågas

Finansminister Magdalena Andersson (S) försöker mota oppositionen i grind. På tisdagen ska hon frågas ut i utskottet om turerna kring skatten och har då med sig sitt nya förslag.

Andersson hävdar att tidspress gjorde att det blev som det blev i somras.

– Vår bedömning var att många producenter de riskerade att åka på en skattesmäll, men vi sade också när vi införde den att vi ville hitta vägar att sänka skatten, säger finansministern.

Klimatminister Isabella Lövin (MP) säger att hon nu hoppas att det blir fart på solelsinvesteringar igen.

– Vi bedömer att det nu blir möjligt för skolor, kommuner, bostadsföretag att tryggt kunna planera för lång tid framöver, och vår ambition är ju att skatten ska tas bort helt, säger Lövin.

Fakta: Solskatten

Regeringen föreslår att skatten sänks från 30 öre per kilowattimme till 0,5 öre den 1 juli 2017 för de flesta av de producenter som har solenergianläggningar som berörs av den skatt som infördes i somras och som använder solelen för eget bruk.

Men de enskilda anläggningar som har en effekt över 255 kilowatt får även med det nya förslaget betala 30 öre per kilowattimme. Det handlar om ett femtontal anläggningar, oftast ägda av energibolag som säljer el.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.