Regeringen ser över sjukregler Foto: SVT

Regeringen ser över sjukregler

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga ökningen av antalet sjukskrivningar till följd av psykisk ohälsa föranleder regeringen att se över reglerna i sjukförsäkringen.

I dag har närmare 40 procent av de sjukskrivna en psykiatrisk diagnos, och gruppen ökar stadigt.

Inspektionen för sjukförsäkring (ISF) ska nu granska hur reglerna i sjukförsäkringen fungerar för sjukskrivna med psykiatriska diagnoser, i synnerhet bland kvinnor och vid stressrelaterade diagnoser, uppger Dagens Nyheter.

– Det vi tittar på är om vi kan göra mer preventiva och tidiga insatser för att undvika långa sjukskrivningar i psykisk ohälsa, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) till SVT.

Kristersson menar att många mår väldigt dåligt när man lämnar ett arbetssammanhang och att det är inte är ett bra recept för människor med psykisk ohälsa att vara borta från jobbet en längre tid.

– Vi tittar på om det finns något i våra regelverk som skulle göra det bättre för människor med psykisk ohälsa att vara kvar på jobbet eller vara borta en kortare tid från jobbet, säger han.

Skapar utanförskap

Sjukskrivningarna som gäller kroppsliga sjukdomar hade det talats om epidemiska mått, menar Kristersson. Han har dock inga färdiga lösningar på hur sjukförsäkringen ska kunna ändras för att passa den växande gruppen med psykisk ohälsa.

– Vi har blivit bättre på att hjälpa folk med fysiska åkommor att komma tillbaka till jobbet men inte lika bra vad det gäller psykisk ohälsa.

Men att personer som är psykiskt diagnostiserade, deprimerade och utbrända ska gå till jobbet, är inte det kontraproduktivt?

– Jag säger inte att de ska gå till jobbet. Jag säger att om vi kan göra fler preventiva insatser som undviker långa sjukskrivningar så vore det en stor fördel. Vi ställer frågorna i dag, vi har inga svar, säger Ulf Kristersson.

I slutet av förra året var 48 000 personer sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Under året hade antalet sjukskrivna ökat med 9 000. Varannan sjukskrivning var längre än ett år.

– Utan tvekan för att det är ett växande ohälsoproblem i Sverige. Det drabbar många och skapar ensamhet och utanförskap, säger Ulf Kristersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.