Foto: TT

Regeringen ser över våldtäktslagen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter nu en utredning för att granska våldtäktslagstiftningen. Beskedet kommer efter flera friande våldtäktsdomar som skapat en infekterad debatt.

Det är mot bakgrund av debatten efter flera friande våldtäktsdomar som frågan om en samtyckeslag återigen har väckts. Flera riksdagspartier har krävt att sexuellt umgänge utan den ena personens samtycke ska bestraffas som våldtäkt. Moderaterna och Socialdemokraterna har hittills varit motståndare, även om Socialdemokraterna i förra veckan öppnade för en omprövning och har krävt en utredning.

Kritisk till samtycke

I ett mail till SVT Nyheter från justitieminister Beatrice Ask:s pressekreterare tydliggörs att ministern fortfarande är skeptisk mot en samtyckeslag. Men att hon av flera anledningar vill att en utredare ser över våldtäktsbrottet.

”I en del fall ser vi hur gärningsmän frias för att de inte förstått att offret befann sig i en sådan situation så att det var frågan om ett övergrepp. Det kan finnas anledning att fråga sig om det borde vara mer relevant vad en gärningsman borde ha förstått. På så sätt riktas uppmärksamheten mot gärningsmannen”

Öppnar för lagändring

I fjol gjordes ett tydliggörande som innebär att det i lagen kan anses som våldtäkt om offret varit i en särskilt utsatt situation. Men lagändringen verkar inte ha haft den effekt regeringen avsåg. I Norge och Kanada finns redan en lagstiftning som bygger på oaktsamhet eller vårdslöshet istället för samtycke. Justitieministern öppnar nu för en liknande lagstiftning här i Sverige.

– Rätt hanterat skulle detta vara ett sätt att upprätta brottsoffret, mer än vad vi lyckas med idag. Det är viktigt att få upprättelse när man blivit utsatt för en sådan här kränkning. Det här skulle också ge ett annat fokus på att gärningsmannen har ett ansvar, säger Beatrice Ask till Svenska Dagbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer