Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar en ny prognos för det ekonomiska läget. Foto: SVT

Regeringen spår arbetslöshet på 9 procent i år

Uppdaterad
Publicerad

Sverige står inför sin värsta ekonomiska kris sedan finanskrisen 2008. Regeringen spår en arbetslöshet på nio procent 2020, och Sveriges BNP väntas falla med fyra procent, uppger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.
– Bedömningen är att det tar flera år för ekonomin att återhämta sig, säger hon.

På grund av coronapandemin nu råder ett allvarligt läge både globalt och i Sverige – en efterfrågechock och utbudschock samtidigt, enligt finansministern.

– Människor ändrar sitt beteende på grund av den osäkerhet som råder. Osäkerheten påverkar hushållens och företagens vilja att spendera och investera, säger hon.

Kraftigt globalt fall

Sverige bedöms få en fallande tillväxt i år – ungefär lika stor som under finanskrisen, säger Andersson. Hon bedömer att det kommer ta flera år för ekonomin att återhämta sig, men understryker det osäkra i prognoserna.

– Osäkerheten gäller dels virusförloppet i sig, men också vilka åtgärder olika länder vidtar för att begränsa smittspridningen och för att understödja ekonomin.

Globalt väntas kraftiga BNP-nedgångar i linje med finanskrisen, med ett kraftigt fall under första halvan av året och gradvis återgång under den andra.

3,8 procents underskott

I mars varslades 36 800 personer i Sverige – den högsta siffran någonsin. Det tidigare rekordet, i november 1992, var 22 000.

– Sysselsättningen väntas falla 2020 när många företag säger upp. De branscher som drabbas hårdast är hotell, restaurang och handel, med många unga och visstidsanställda, säger Andersson.

Sverige väntas också få ett underskott i de offentliga finanserna på 3,8 procent av BNP i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet