Stefan Strömberg blir regeringens särskilda utredare Foto: TT Nyhetsbyrån

Regeringen tillsätter en ”antifuskgeneral”

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar regeringen i med hårdhandskarna för att komma till rätta med fusket kring de coronarelaterade stödpaketen.

Stefan Strömberg har utsetts som särskild utredare för att förhindra att företag och privatpersoner utnyttjar systemen.

– Han blir nu vår antifuskgeneral och ska slå larm, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). 

– De finns de som tänker: ”Hur kan jag utnyttja situationen för att det ska gynna mig så mycket som möjligt”, sa Morgan Johansson på en presskonferens idag. 

Morgan Johansson inledde presskonferensen med att säga att de flesta människor tar ansvar i en kris, att de flesta visar solidaritet och hjälper till för att samhället ska kunna ta sig igenom krisen. Men han menar att det även finns de som direkt ser en chans att utnyttja läget för egen vinning, att roffa åt sig så mycket som möjligt av de offentliga medlen.

Coronapandemin

”Helt oanständigt”

Johansson tar upp exemplen med företag som har gett eller planerar att ge aktieutdelning trots att de tagit del av regeringens stödpaket vad gäller korttidspermittering. SVT avslöjade i veckan att så är fallet. 

– Det är naturligtvis helt oanständigt, sade Morgan Johansson. 

Och så finns det exempel på företag som missbrukar permitteringsreglerna genom att låta anställda jobba ändå, alternativt tar in andra samtidigt. 

– Den typen av brott måste beivras, säger Johansson, som menar att det är viktigt att pengarna går till de som behöver dem och inte hamnar i fickorna på kriminella nätverk.

”Risk för luckor”

Regeringen har tidigare sagt att de prioriterar snabbhet framför perfektion när de beslutat om de krispaket vi hittills fått se. Något som Morgan Johansson medgav idag kan leda till vissa misstag i beredningarna av lagarna och åtgärderna. 

– Beredningarna har gått fort när de normala processerna inte har kunnat vidtas. Det finns risk att det finns luckor, att det finns saker man inte tänkt på, erkänner Johansson, och menar att därför så tittar nu regeringen på åtgärder för att motverka missbruk av coronarelaterade stödåtgärder. 

Uppdraget till utredaren Stefan Strömberg ser ut så här enligt regeringen: 

  • Vidtagna och kommande åtgärder med statsfinansiella eller samhällsekonomiska konsekvenser 
  • Analysera risker för brott samt risker för att brott blir svårare att förebygga, upptäcka, utreda eller beivra 
  • Föreslå lagstiftnings-, kontroll- eller andra åtgärder 
  • Delredovisa månatligen med slutredovisning 31/12 2020

– Om man upptäcker missbruk så gäller det att man är lika snabb på åtgärder som vi var snabba på att besluta om att införa stödåtgärderna, säger Johansson.

Missbruk av stöd till företag

Företag som korttidspermitterar personal kan få stöd från Tillväxtverket. 

De anställda kan gå ner i tid med 20, 40 eller 60 procent. Staten står för 75 procent av kostnaden. Den anställde går ner i max 7,5 procent i lön. Från 1 Maj kan man permittera till 80 procent. 

Tillväxtverket har hittills beviljat cirka 18 miljarder i stöd till 345 000 personer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet