Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör justitieminister Gunnar Strömmer (M) om varför de tillsätter en utredning om en lagändring som en majoritet i riksdagen är emot. Foto: SVT

Regeringen tillsätter utredning om ändring av ordningslagen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har fattat beslut om direktiven till en utredning som ska se över ordningslagen. Beskedet har redan lett till kritik från bland annat SD.

”Sådan eftergiftspolitik riskerar att skänka legitimitet till de krafter som hatar vårt öppna samhälle”, skriver partiledare Jimmie Åkesson i en kommentar.

Utredningen ska analysera det utrymme som grundlagen ger att väga in Sveriges säkerhet vid prövningar av allmänna sammankomster. Så skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) i ett gemensamt inlägg i DN debatt på fredagen.

En ändring av lagen om hets mot folkgrupp, som vissa föreslagit, vore dock fel väg att gå skriver partiledarna.

”Det skulle innebära att vissa yttranden förbjuds på grund av deras innehåll, oavsett var de framförs... Regeringen vill värna den svenska yttrandefriheten, som innebär att man får uttrycka åsikter som andra uppfattar som provokativa och sårande – också om religion”, skriver man i debattartikeln.

Utredaren som utsetts är Mattias Larsson, generaldirektör på Brottsförebyggande rådet (Brå). Förslaget ska redovisas senast den 1 juli 2024.

I en presskonferens på fredagen säger justitieminister Gunnar Strömmer att uppdraget inte innefattar att undersöka eller föreslå några grundlagsändringar.

– Det här gör vi i ett beredskapssyfte. Just nu befinner vi oss i en situation med högre hot, vart vi befinner oss om ett kvartal eller tolv månader vet vi inte. Vi vill nu arbeta i lugn och ro och ta fram underlag för att kunna fatta beslut i framtiden, säger han.

SD kritiska

Regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna, som är största parti i regeringsunderlaget är kritiska.  I en kommentar skriver Jimmie Åkesson att partiet beklagar beskedet av vad man kallar ”begränsningar av opinionsfriheten i ordningslagen” och att man aldrig kommer acceptera anpassningar ”efter hot och påtryckningar från islamister och diktaturer”.

Ungdomsförbunden går emot moderpartierna

Regeringspartiernas ungdomsförbund skickar gemensam kritik mot utredningen.

– Budskapet från regeringen till extremister som hotar Sverige riskerar bli att deras beteende fungerar. Att vi är beredda att göra avkall på en demonstrationsfrihet som människor över hela världen kämpar för, säger Erik Berg, förbundsordförande i Liberala ungdomsförbundet.

SVT söker statsminister Ulf Kristersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.