”Regeringen trixar med utgiftstaket”

Publicerad

Regeringen trixar med utgiftstaket. Det menar nationalekonomen Lars Calmfors, ordförande i regeringens finanspolitiska råd efter att regeringen redan i år kommer att betala ut pengar till kommunerna, som var öronmärkta för 2010.

-Att ge kommunerna mer pengar är bra, men då ska man göra det på ett mer öppet sätt, säger Calmfors.

Det var i höstbudgeten som regeringen beslutade om extra pengar till kommunerna för att mildra effekterna av den ekonomiska krisen.

Tio miljarder kronor skulle betalas ut nästa år, men sex av de tio miljarderna kommer nu betalas ut redan i december. Calmfors säger till Rapport att det skulle ge mer trovärdighet att kalla den ekonomiska krisen för en exceptionell händelse och därför tillfälligt lätta på utgiftstaket.
-Det skulle ha mer trovärdighet än att manipulera, för då finns det ingen gräns för hur långt man kan gå, säger Calmfors.

Enligt Calmfors är regeringens agerande obegripligt och han efterlyser nu ett skarpare regelverk, som förhindrar det han kallar för manipulationer. Han föreslår bland annat ett förbud mot att bokföra utgifter på ett år, när de egentligen avser utgifter för ett annat år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer