Socialdemokraterna var det enda parti som ville rösta ja när frågan ska klubbas i EU:s ministerråd. Foto: TT

Regeringen tvingas svänga om upphovsrätten

Uppdaterad
Publicerad

En klar majoritet i EU-nämnden, som också fick sällskap av regeringsmedlemmen Miljöpartiet, tvingade i dag regeringen att byta fot i frågan om EU:s direktiv om upphovsrätt på internet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är besviken över att MP går emot regeringens ursprungliga förslag.

– Jag har inte varit med om det tidigare, säger han.

Som SVT kunnat berätta tidigare i veckan så fanns det en klar majoritet mot regeringens hållning i frågan om EU:s nya upphovsrättsregler på internet, och i dag stod det alltså klart att regeringen tvingas att ändra sin tänkta ja-röst när frågan formellt ska röstas igenom i EU:s ministerråd.

Sju av åtta riksdagspartier gick emot regeringens linje och det var nöjda representanter för motståndarna till direktivet som kommenterade efteråt.

– Moderaterna är väldigt nöjda med att vi nu har samlat en så kraftfull majoritet mot det här förslaget. Det är viktigt så att vi inte får en dålig reglering av internet, säger Moderaternas toppkandidat till Europaparlamentsvalet Tomas Tobé.

– Det här förslaget är inte särskilt välbalanserat. Det riskerar att bli ganska stora konsekvenser för den fria åsiktsbildningen på internet, som är extremt viktig för den svenska demokratin i dag, säger Ludvig Aspling (SD), riksdagsledamot och ledamot i EU-nämnden.

Regeringen splittrad i frågan

Justitieminister Morgan Johansson (S), som hade kallats till nämnden för att diskutera frågan, var besviken.

– På det här sättet sviker man 150 000 kulturarbetare i Sverige, och även de kreativa näringarna. Vi riskerar också att förlora det svenska licenssystemet, säger Morgan Johansson (S).

Socialdemokraterna var det enda parti som ville rösta ja när frågan ska klubbas  i EU:s ministerråd. Även regeringspartnern Miljöpartiet valde alltså att gå emot regeringslinjen.

-  Det var ju regeringens förslag som låg på bordet – att vi skulle säga ja. Och så har Miljöpartiet här i riksdagen valt att säga nej. Jag har inte varit med om det tidigare, säger Morgan Johansson (S).

– Vi går till val på olika ståndpunkter i den här frågan, och då är det rimligt att regeringen lägger fram en linje men röstar som två olika partier, säger Miljöpartiets näringspolitiske talesperson Lorentz Tovatt.

Direktivet väntas ändå gå igenom

Regeringen tror dock inte att Sveriges svängning kommer att få några större konsekvenser vad gäller direktivets framtid.

– Det finns en stor majoritet för det här direktivet som vi bedömer det, så det kommer med mycket stor sannolikhet att gå igenom ändå, säger Morgan Johansson.

Moderaternas Tomas Tobé tror dock att det kan bli en förändring, om inte direkt så på sikt.

– Det här är ett första viktigt steg. Jag noterar också att tidigare ja-landet Tyskland talar om att man nu vill garantera att man inte får det här uppladdningsfiltret, så det börjar ju söndras innan det ens är beslutat. Dessutom kommer det ju ett EU-parlamentsval snart, säger Tomas Tobé (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.