Annika Nordgren Christensen (mp) ska snabbutreda personalförsörjningen i Försvarsmakten. Foto: TT

Regeringen utser utredare mot hotande soldatbrist

Uppdaterad
Publicerad

I ett försämrat säkerhetspolitiskt läge hotas försvarsmakten av personalbrist. Därför utsåg regeringen i dag Annika Nordgren Christensen till särskild utredare. Hon ska snabbutreda ett långsiktigt hållbart system och en moderniserad form av värnplikt kan komma att införas.

År 2010 ersattes den allmänna värnplikten med en frivillig grundläggande soldatutbildning. Den frivilliga utbildningen räcker inte för att trygga personalförsörjningen och många heltidsanställda soldater hoppar av. Enligt försvarsmaktens bedömningar kommer det att saknas 2700 gruppbefäl, soldater och sjöman år 2020.

Annika Nordgren Christensen är född 1972, är en fd svensk försvarspolitiker, miljöpartist och tidigare ledamot av Försvarsberedningen. Hon ska föreslå en långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret.

– En nio till tolvmånaders utbildning i botten, därefter en krigsplacering på förband, kontinuerliga krigsförbandsövningar, och en långsiktig placeringstid på tio år, det kan vara en idé, säger Försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT i dag.

Personalförsörjningen ska fortsatt huvudsakligen baseras på frivillighet, men utredningen öppnar för en ökad användning av totalförsvarsplikten.

Utredningen startar i dag, den 1 oktober, och ska vara klar den 30 september 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.