Regeringen vill femdubbla stödet till lanthandeln

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ökar nu stödet till kommersiell service i glesbygden. I vårändringsbudgeten i början av april föreslås ett stöd på 700 miljoner mellan 2014 och 2020 på lanthandel och bensinmackar i glesbygd. Jämfört med det stöd som hittills gått ut till glesbygdsbutiker rör det sig om en femdubbling.

– Vi gör det här inom EU:s landsbygdsstöd och har en ambition att fler lanthandlar och bensinmackar ska kunna överleva säger näringsminister Annie Lööf till SVT Nyheter.

Det kan handla om investeringsstöd som också är viktigt för turism, företag och handeln i glesbygden. Lanthandeln är ofta hjärtat på småorter med service som apotek och systembolag.

Tanken är att lanthandlarna ska kunna samverka med kommunen om utrymmen för socialtjänst och apotek och andra grundläggande tjänster. Sedan1990-talet har 30 procent av livsmedelsbutikerna på landsbygden lagts ned och utvecklingen utför har accelererat.

Stöd ska också kunna gå till bensinmackar. På många håll kan man i dag ha tre fyra mil till närmaste bensinmack. Nyligen har regeringen aviserat att pumplagen ska ändras så att mindre mackar i glesbygd ska slippa tillhandahålla etanol.

– Vad det handlar om är att bensinmackar ska kunna få ett direktstöd för att kunna fortsätta med servicen, säger Annie Lööf. I och med att förslaget läggs fram i vårändringsbudgeten ska stödet gå att söka redan i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer