Foto: Scanpix

Väntepeng för förskoleplats föreslås

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner som inte klarar av att ge en förskoleplats inom de lagstadgade fyra månaderna ska tvingas betala en väntepenning till föräldrarna.

Det föreslår regeringens utredare, som i dag lämnar sina förslag till biträdande utbildningsminister Maria Arnholm (FP).

Summan ska motsvara föräldrapenningen.

Enligt utredningen får cirka 3.000 barn om året vänta för länge på förskoleplats. I utredningens undersökning uppger också 36 kommuner att de inte kan erbjuda alla barn plats i tid.

Enligt skollagen ska en kommun erbjuda förskoleplats inom fyra månader från det att föräldrarna anmält önskemål. Dessutom ska barnet erbjudas plats på en förskola så nära hemmet som möjligt. En majoritet av landets kommuner uppfyller dessa krav, men i fjol fick Skolinspektionen 18 anmälningar om långa kötider.

I inspektionens regelbundna tillsyn fick 3 av 46 kommuner kritik för lång kötid: Göteborg, Vilhelmina och Huddinge.

Skolinspektionen kan förelägga om vite i allvarliga fall men det har hittills inte skett.

Ingen logik

Regeringens utredare, Stig Orustfjord, konstaterar att det inte finns någon logik i varför de 36 kommunerna inte kan erbjuda plats i tid. Bland de 36 finns såväl en glesbygdskommun som storstadskommuner.

– Den enda gemensamma nämnaren är att de har en dålig planeringsprocess, sade Orustfjord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer